Un grup de senatori, in majoritate PSD si independenti, propune eliminarea pragului minim al valorii de tranzactionare a certificatelor verzi, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul Senatului.

Potrivit acestui proiect, Legea 220/2008 se modifica dupa cum urmeza:

"Articolul 11 alin, 1 se modifica dupa cum urmeaza: Incepand cu 1 ianuarie 2016 valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata centralizata, prevazuta la art 10 alin 2 nu va depasi 55 de euro pe certificat.

Alin 3, 4 si 5 ale art 11 se abroga".

Initiatorii argumenteaza ca "eliminarea acestui prag minim este justificata de faptul ca, in luna august 2014, capacitatile de producere a energiei din surse rgenerabile au ajuns la o putere instalata de 4.704 MW, Romania depasind deja ponderea de 24% din consumul final brut al energiei din surse regenerabile, prag asumat pentru anul 2020".

Senatorii care au initat acest proiect sunt Croitoru Catalin - senator Independent; Ionita Dan Aurel - senator Independent; Marian Valer - senator Independent; Tataru Dan - senator Independent; Chirita Dumitru - deputat PSD; Gust Balosin Florentin - deputat PSD; Iriza Scarlat - deputat PSD; Marin Gheorghe - deputat PSD; Petrescu Petre - deputat PSD; Popa Radu Mihai - deputat PP-DD; Rotaru Razvan - deputat Independent; Tataru Florin-Cristian - deputat PSD.

Potrivit site-ului specializat Focus Energetic, Certificatul Verde (CV) reprezinta o forma de sustinere a energiei electrice produse din surse regenerabile si atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie

Sistemul de cote obligatorii si certificate verzi reprezinta un mecanism de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie, prin achizitia de catre furnizori a unui numar de certificate verzi corespunzator cotelor obligatorii de energie electrica produsa din aceste surse, impuse prin lege. Cota obligatorie anuala de certificate verzi pentru 2014 a fost de 11,1%.

Certificatele verzi se pot tranzactiona la un pret minim de 27 euro si un pret maxim de 55 euro, la care se adauga inflatia din zona euro.

In primele 11 luni ale anului 2014, in Romania erau 636 producatori din surse regenerabile, puterea instalata totala apropiindu-se de 5.200 MW, dintre care 3.220 MW in ferme eoliene, 1.291 MW ¬ fotovoltaice, 580 MW ¬ microhidrocentrale (MHC), iar 102 MW ¬ in centrale pe biomasa. Eolienele au primit aproape 4 milioane de certificate verzi (alte 3,5 milioane CV fiind amanate), fotovoltaicele ¬ 5 milioane CV (alte 2,5 milioane CV fiind amanate), MHC ¬ 1,6 milioane CV (alte 0,5 milioane CV fiind amanate), iar centralele pe biomasa ¬ un million de CV.