Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, implica societatea intr-o batalie in instanta impotriva jurnalistilor care au facut, in ultima perioada, o serie de dezvaluiri legate de activitatea sa. Astfel, pe 11 martie 2015, a deschis doua procese, unul in care implica CE Oltenia ca parte impotriva televiziunii locale Tele3 si publicatiilor gorjene Gorj News si Pandurul, iar al doilea in care este chiar Ciurel in calitate de reclamant fata de jurnalistul Narcis Daju de la Gorj News. In primul dosar cere despagubiri de 300.000 lei, iar in al doilea de 50.000 lei.

Laurentiu Ciurel pleaca de la CEOFoto: AGERPRES

De unde a pornit acest razboi fata de unii jurnalisti gorjeni

In cele doua dosare se invoca prejudicierea imaginii Complexului Energetic Oltenia. Jurnalistii chemati acum in instanta au dezvaluit ca Ciurel a semnat, la sfarsitul anului trecut, un contract pagubos de vanzare a carbunelui cu o firma de apartament din Constanta, BVA Coal SRL. CE Oltenia a renuntat sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014.

Pe 24 februarie, in cadrul unui seminar la Bucuresti pe teme energetice, cu doua saptamani inainte sa fie deschise cele doua procese, Laurentiu Ciurel chiar a amentinat ca jurnalistii care vor continua sa scrie in termeni negativi despre contractul cu firma de apartament vor fi dati in judecata. Ciurel mai spunea atunci ca este un contract foarte bun cel cu SRL-ul din Constanta.

Cu cateva zile inainte de inregistrarea dosarelor la tribunal, chiar ministrul energiei a criticat conducerea companiei pentru modul in care a fost incheiat acest contract. Andrei Gerea a criticat dur activitatea managementului de la Complexul Energetic Oltenia, avand in vedere ca acesta si-a indeplinit planurile doar in proportii cuprinse intre 25% si 50%. Gerea a mai spus ca au fost sesizate organele de ancheta, dupa ce Corpul de Control al ministerului a analizat contractul incheiat de Complexul Energetic Oltenia si o firma de apartament nou infiintata din Constanta. Declaratiile au fost facute la Tele 3, televiziunea data in judecata.

Culmea e ca saptamana trecuta, Ciurel a recunoscut ca este un contract pagubos pentru companie, ceea ce confirma mare parte din dezvaluirile jurnalistilor gorjeni. Complexul Energetic Oltenia ar putea rezilia contractul de livrare a carbunelui dupa ce reprezentantii societatii respective nu au achitat o noua transa de bani si nici transportatorii, a declarat pe 15 aprilie Laurentiu Ciurel, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, firma trebuia sa achite o noua transa de bani pana inainte de Paste, tranzactie care nu a fost, insa, efectuata. Din acest motiv, CE Oltenia a trecut la aplicarea de penalitati.

In al doilea dosar, Ciurel ii cere despagubiri jurnalistului Narcis Daju de 50.000 de lei in conditiile in care acesta a publicat o ancheta serial despre contractul de vanzare a carbunelui cu firma de apartament din Constanta. Tot Daju este jurnalistul care a dezvaluit ca Danut Volintiru, procuror sef- adjunct al sectiei de combatere a coruptiei din DNA, ar putea fi in conflict de interese din cauza unor contracte pe care le-a incheiat sotia sa. Potrivit informatiilor din Gorj News, Biroul notarial al sotiei procurorului, Claudia Daniela Volintiru, ar fi autentificat un contract la Complexul Energetic Oltenia catre CET Govora, contra unor taxe notariale de 570.840 lei. Si nu ar fi singurul contract de la CE Oltenia autentificiat de Claudia Volintiru. Acesta in conditiile in care managerul de la CE Oltenia este urmarit penal, alaturi de Dan Sova, in dosarul Turceni-Rovinari instrumentat de DNA. In acest moment, Danut Volintiru este verificat de Inspectia Judiciara, fapt confirmat chiar de DNA.

In ceea ce prejudicierea imaginii companiei, cu o astfel de acuzatie s-a confruntat chiar Laurentiu Ciurel. Reamintim ca relatia dintre Complexul Energetic Oltenia si CEC Bank pare a fi compromisa, existand riscul ca banca sa ceara societatii "creditul exigibil anticipat", fapt care ar aduce compania in pragul falimentului. Totul a pornit de la unele afirmatii defaimatoare la adresa bancii facute de directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, pe data de 10 martie, la Antena 3. Potrivit unei scrisori a CEC Bank, din cauza acelor declaratii, banca poate face uz de drepturile contractuale, solicitand anticipat rambursarea a doua credite in valoarea de 210 milioane de lei. Ofertele de finantare au fost declarate castigatoare urmare a unei licitatii publice, derulate prin SEAP, la care au participat si alte instituii de credit, se arata in scrisoarea CEC Bank obtinuta de HotNews.ro.

Primul dosar (Dosar 1656/95/2015) impotriva jurnalistilor gorjeni a fost deschis la Tribunalul Gorj, Sectia I Civila, pe 11 martie 2015, iar al doilea (Dosar 3356/318/2015) la Judecatoria Targu Jiu, sectia civila, tot pe 11 martie 2015.