Angajatii Complexului Energetic Oltenia vor intra in somaj tehnic in ultimele cinci zile ale lunii mai si primele cinci din iunie, potrivit unor decizii ale conducerii societatii. In luna mai vor intra in somaj tehnic angajatii TESA si personalul operativ din cadrul societatii. Totodata, vor sta acasa si angajatii din carierele Motru, Husnicioara, Pesteana si Sucursala Electrocentrale Isalnita, relateaza Agerpres. Liderul sindicalistilor de la unitatea miniera Husnicioara, spune Rafael Norocel Ciorascu, "hotararea a fost generata de reducerea livrarilor de carbune, dar mai ales a suspendarii contractului prin care Complexul Energetic Oltenia trebuia sa exporte in Republica Serbia 1,2 milioane de tone de lignit". Reamintim ca la sfarsitul anului trecut, directorul general al CE Oltenia a semnat un contract pagubos de livrare carbune cu o firma de apartament din Constanta.

In schimb, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Gorj, Ion Calinoiu, sustine ca masura de trimitere in somaj tehnic timp de zece zile, la sfarsitul acestei luni, a angajatilor Complexului Energetic Oltenia (CEO), este o decizie luata pe fondul scaderii consumului de energie in tara. Potrivit Agerpres, Calinoiu a afirmat ca respectiva masura este una in interesul companiei energetice, perioada de somaj tehnic in care salariatii vor primi 75% din salariu evitand intrarea unitatii intr-o situatie economica delicata.

Reamintim ca din cauza situatiei economice dificile de la Complexul Energetic Oltenia, 2.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia vor intra de luni in preaviz pana pe 1 iunie, acestia aflandu-se in pragul pensionarii sau vor fi disponibilizati, ultimii avand dreptul sa beneficieze de un venit lunar de completare de 1.700 de lei si de indemnizatia de somaj.

Un angajat al Complexului Energetic Oltenia (CEO) si lider sindical din zona Rovinari, Gheorghe Peptan, se afla luni in cea de-a cincea zi de greva a foamei in semn de protest fata de modul in care au fost intocmite listele cu persoanele disponibilizate si aplicarea programului de restructurare.

In ciuda pierderilor inregistrate de CE Oltenia, directorul general al companiei, Laurentiu Ciurel, a semnat la sfarsitul anului trecut un contract extrem de pagubos cu o firma de apartament din Constanta, BVA Coal SRL. Pentru a semna acest contract, Complexul Energetic Oltenia a renuntat chiar sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014.

Culmea e ca imediat dupa sarbatorile de Paste, Ciurel a recunoscut ca este un contract pagubos pentru companie. Potrivit Agerpres, pe 15 aprilie Ciurel a vorbit la o televiziune locala despre rezilierea contractului, pe motiv ca reprezentantii societatii respective nu au achitat o noua transa de bani si nici transportatorii. Ciurel mai spunea atunci ca firma trebuia sa achite o noua transa de bani pana inainte de Paste, tranzactie care nu a fost, insa, efectuata. Din acest motiv, CE Oltenia a trecut la aplicarea de penalitati.

Prin aceste afirmatii, Ciurel isi contrazice propriile declaratii facute pe 24 februarie, in cadrul unui seminar la Bucuresti pe teme energetice. Ciurel spunea atunci ca este un contract foarte bun cel cu SRL-ul din Constanta. "Daca as putea sa semnez acest contract pe 20 de ani, la acelasi pret, as face-o fara sa ma gandesc", a precizat Ciurel in ferbuarie.