Turkmenistanul ar putea majora anul viitor, cu cel putin 30%, pretul gazelor naturale vindute Gazprom, acest lucru urmind sa afecte in primul rind Ucraina.

Gazprom a anuntat anterior ca poate stabili modificarile de pret pentru gazele livrate Ucrainei abia dupa ce incheie un acord cu Turkmenistanul.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat vineri ca autoritatile din Turkmenistan l-au informat ca Uniunea Europeana si oficiali americani considera ca pretul gazelor turkmene, prevazut in contractele actuale de export, este foarte redus fata de situatia existenta pe piata europeana, si ar putea fi majorat.

"Nu este de mirare ca partenerii turkmeni au ridicat problema majorarii pretului gazelor cu cel putin 30%, in 2008", a declarat Miller citat de agentia Reuters.

Cel mai afectat stat de noua situatie va fi Ucraina, care e o piata traditionala pentru gazele din Turkmenistan.

El a adaugat ca este evident ca adaptarea economiei ucrainene la preturile europene este un proces de durata.

Informatia vine in conditiile in care autoritatile din Rusia si Ucraina negociaza pretul gazelor pentru 2008. Gazprom furnizeaza gaze catre Europa la un pret mediu de 260 de dolari pentru o mie de metri cubi si vrea ca livrarile catre Ucraina sa aiba loc in conditii similare, pina in 2011, comparativ cu pretul actual, de 130 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Negocierile cu Turkmenistanul vor continua saptamina viitoare, dupa ce Gazprom va evalua efectul majorarii solicitate de autoritatile turkmene. Miller a mai spus ca Gazprom ar putea mari pretul gazelor livrate Europei la 354 de dolari pentru o mie de metri cubi, pina la sfirsitul anului viitor.