Guvernul a aprobat miercuri alocarea a inca 25 de milioane de lei pentru achizitia de apa grea de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS) de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN). Ultima alocare de acest fel a fost aprobata in urma cu doua luni, in martie 2015, insa atunci suma era de 30 de milioane de lei. In acest fel, Guvernul tine in viata in mod artificial RAAN, companie aflata in insolventa. Trebuie precizat ca RAAN produce pe stoc de mai multi ani. Astfel, s-a ajuns in situatia in care actualele stocuri sa acopere necesarul pe cel putin 50 de ani de acum inainte.

RAAN se afla in insolventa din septembrie 2013. Alocarea de bani pentru achizitia de apa grea nu reprezinta singurul ajutor. Tot in martie, Guvernul a aprobat asigurarea din bugetul de stat a contravalorii cantitatilor de carbune necesare RAAN pana la 1 septembrie 2015. Guvernul sustine atunci ca masura are in vedere oprirea controlata si in conditii de siguranta a productiei de apa grea. Potrivit intelegerilor cu reprezentantii organismelor financiare internationale, unitatile de producere a apei grele ar urma sa fie inchise.

Potrivit hotararii aprobate miercuri de Guvern, bugetul Ministerului Afacerilor Interne, institutie in subordinea careia functioneaza ANRSPS, va fi suplimentat cu suma de 25 milioane de lei, necesara pentru achizitia de apa grea.

Suma provenita din preluarea de catre ANRSPS a cantitatilor corespunzatoare de apa grea vor fi utilizate de catre Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare pentru achizitionarea de carbune necesar producerii aburului tehnologic, precum si pentru cheltuielile aferente procesului tehnologic, astfel incat sa se evite oprirea in avarie a instalatiilor de producere de apa grea, informeaza Guvernul.

Cantitatile de apa grea care vor fi achizitionate de ANRSPS in limita sumei aprobate se inscriu in cele cu care se constituie stocul maxim necesar pentru unitatile 1- 4 de la Centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, determinat in baza studiului efectuat de proiectantul de specialitate al Centrului de Inginerie Tehnologica pentru Operatiuni Nucleare (CITON), mai arata Guvernul.

Producerea apei-grele este un proces tehnologic cu caracter de continuitate, fapt pentru care RAAN o produce pe stoc, aceasta urmand a fi preluat de de ANRSPS, in functie de necesarul stabilit, sutine Guvernul.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare este organizata ca o regie nationala de interes strategic si are in componenta sa sucursale de producere a apei grele, energie electrica si termica, activitati de inginerie tehnologica si de cercetari nucleare.

Productia de apa grea si furnizarea de energie electrica si termica provine de la sucursalele Romag-Prod si Romag-Termo.