Premierul Victor Ponta a semnat, joi, la Chisinau, un memorandum de Intelegere cu Guvernul Republicii Moldova pentru realizarea interconectarii energetice a celor doua state, se arata intr-un comunicat al guvernului din Moldova. Potrivit sursei citate, memorandumul prevede prelungirea gazoductului Iasi-Ungheni pana la Chisinau pentru a oferi o alternativa de aprovizionare cu gaze naturale. Gazprom ameninta in martie ca va intrerupe livrarile de gaze daca datoriile Republicii Moldova nu sunt platite.

Memorandumul de Intelegere semnat de prim-ministrii Victor Ponta si Chiril Gaburici prevede realizarea proiectelor de interconectarea atat pe piata gazelor naturale, cat si pe cea a energiei electrice. Pe partea de energie electrica este propusa realizare interconexiunii Isaccea (Romania)-Vulcanesti-Chisinau si un studiu de fezabilitate pentru o a doua interconexiune electrica. In ceea ce priveste piata de gaze, gazoductul Iasi-Ungheni va fi prelungit pe teritoriul Moldovei, dar si în Romania pana la Onesti.

Proiectele de interconectare energetica ar necesita o investitie de 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pentru infrastructura de pe teritoriul Republicii Moldova și 329 de milioane pe teritoriul Romaniei. Investitiile vor fi implementate în perioada 2015-2018, potrivit executivului din Republica Moldova. Comunicatul Executivului moldovean nu precizeaza insa sursele de finantare pentru aceste proiecte.

Potrivit guvernului Republicii Moldova, Memorandumul nu presupune renuntarea la furnizorii traditionali de gaze naturale si energie electrica, ci doar o diversificare a surselor. Proiectele de investitii romano-moldovenesti ar asigura securitatea energetica a Republici Moldova. Concernul rus Gazprom ameninta in martie guvernul moldovenesc cu taierea gazelor daca datoria de 5,2 miliarde de dolari nu va fi platita, potrivit Agerpres. Din această suma, 89% ar reprezenta datoriile regiunii separatiste Transnistria.

"Odata cu semnarea Memorandumului de Intelegere, se creeaza premise pentru integrarea Republicii Moldova pe piata energetica a UE. Realizarea interconexiunilor pe piata de gaze naturale si energie electrica nu inseamna renuntarea la alti furnizori traditionali de gaze naturale si energie electrică, dar asigura diversificarea acestor surse si securitatea energetica a Republicii Moldova. Consideram acest proiect unul de importanta strategica pentru tara", a declarat premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici.

De remarcat ca actuala conducta Iasi-Ungheni livreaza doar o cantitate mica de gaze in Moldova. Esentiala pentru Republica Moldova este prelungirea gazoductului pana la Chisinau, dar pana acum Executivul moldovean nu a dat semnale ca proiectul este unul prioritar.