UPDATE Victor Ponta da vina pe Comisia Europeana si FMI pentru iminenta inchidere a minelor din Valea Jiului/ Guvernul a aprobat un imprumut de 37,7 milioane euro pentru termocentralele de la CE Hunedoara

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 27 mai 2015, 13:41 Economie | Energie


Cu un picior in faliment, CE Hunedoara trebuie sa scoata 450.000 lei pentru ISPE
Foto: AGERPRES
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului energiei Andrei Gerea sa plece astazi (27 mai) in mijlocul minerilor care protesteaza in Valea Jiului, cu misiunea de a prezenta proiectul de act normativ prin care Guvernul aproba un imprumut de stat de 37,7 milioane euro pentru Complexul Energetic Hunedoara. Ponta i-a mai spus lui Gerea sa le transmita minerilor si mesajul ca "ne cere tot timpul Comisia Europeana si FMI sa inchidem CNH (sic!)". In realitate, Comisia nu a cerut din start inchiderea CE Hunedoara, ci prezentarea unui plan de restructurare. Doar in cazul neprezentarii acestui plan, societatea trebuie lichidata. Pana acum, Guvernul nu a venit cu nicio solutie de redresare care sa asigure viabilitatea complexului in intregime.
 • UPDATE Guvernul a aprobat ajutorul de stat, insa acesta va fi directionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.

Ajutorul aprobat miercuri nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente, avand in vedere ca societatea e in incapacitate de plata

Potrivit Ordonantei de urgenta, Ministerul Finantelor Publice va putea acorda, la solicitarea societatii, un imprumut, in transe, in limita sumei de 167 de milioane de lei pentru o perioada de sase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare. Acest ajutor de stat se acorda in scopul asigurarii necesarului de lichiditati pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitatilor pentru o perioada de 6 luni de la acordare, precum si pentru cele necesare achizitionarii deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera (conform HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera).

Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a demonstra ca nu va fi utilizat in sectorul minier, activitatea miniera a societatii se va separa legal de celelalte activitati, informeaza Guvernul.

Ajutorul de stat individual pentru salvarea Societatii Complexului Energetic Hunedoara S.A. se acorda cu respectarea reglementarilor legale in domeniul ajutorului de stat. Din suma de 167 de milioane de lei acordata ca ajutor de stat individual pentru salvare, suma de 98,476 milioane de lei se va acorda din veniturile din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului. Acordarea celei de-a doua transe, in suma de 68, 524 milioane lei este conditionata de reintregirea veniturilor rezultate din privatizare, respectiv de rambursarea imprumutului acordat in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.11/2015 privind acordarea unui imprumut Societatii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri realizate din privatizare.

Imprumutul se acorda, in baza unei analize economico-financiare realizate de catre EximBank- S.A. in vederea stabilirii capacitatii de rambursare.

Rambursarea imprumutului de 167 de milioane de lei se efectueaza integral, in termen de 6 luni de la acordarea acestuia, impreuna cu dobanda aferenta. Pana la data scadentei imprumutului, Societatea Complexului Energetic Hunedoara S.A. are obligatia sa prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. In baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societatii, Ministerul Finantelor Publice poate prelungi perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda. Daca in termen de 6 luni de la momentul acordarii imprumutului de stat individual pentru salvare, societatea nu prezinta un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligata sa prezinte un plan de lichidare voluntara. 

Separarea activitatilor ar duce automat la inchiderea celor patru mine din cadrul Complexului, presiunea sociala fiind imensa avand in vedere ca cei mai multi din cei 6.500 de angajati ai societatii sunt mineri.

Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH inregistra pierderi de 356 milioane lei. In acest moment sunt cinci furnizori care au demarat o actiune in instanta prin care solicita insolventa CE Hunedoara. Procesul va fi pe 18 iunie la Tribunalul Hunedoara. Pe de alta parte, potrivit unor surse guvernamentale, ANAF urmeaza sa puna sechestru pe bunurile societatii, dupa care urmeaza lichidarea.


In urma cu doua saptamani, Guvernul a aprobat si un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru acordarea unui imprumut catre Complexul Energetic Hunedoara in valoare de 40 de milioane de lei. Banii provind din Fondul national de dezvoltare si vor fi folositi pentru returnarea unui ajutor de stat ilegal de care au beneficiat unele societati din cadrul Complexului, in perioada 2008-2011. Ajutorul ilegal a fost dat in urma unor decizii politice luate in perioada guvernarii Tariceanu si Boc de catre fostii ministri ai economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu. In urma acestor decizii, Hidroelectrica a fost obligata sa cumpere energie scumpa de la Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni, aceasta fiind vanduta ulterior la preturi mult mai mici.

Abia dupa returnarea ajutorului de stat, Complexul Energetic Hunedoara putea beneficia de ajutorul de salvare aprobat de Comisia Europeana pe 21 aprilie 2015 de 37,7 milioane euro.

Reamintim ca pe 21 aprilie, Comisia Europeana a aprobat pentru o perioada de sase luni un ajutor de salvare, in valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro), acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit expertilor CE, ajutorul de stat este in concordanta cu normele UE privind salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate). El este limitat la suma necesara Complexului Energetic Hunedoara pentru a-si desfasura in continuare activitatile de exploatare a centralelor electrice in urmatoarele sase luni si pentru plata creditorilor.

Insa, conditiile pentru rambursarea creditului sunt dure. Pe langa returnarea ajutorului de stat primit in trecut, pentru cei 37,4 milioane euro, autoritatile statului s-au angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care societatea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare, dupa cele sase luni. Daca acest plan de restructurare nu este prezentat, CE Hunedoara va fi obligata sa prezinte un plan de lichidare.

Minerii de la Lonea si Lupeni au refuzat sa intre in subteran miercuri dimineata, in semn de solidaritate cu liderii sindicali de la cele doua exploatari de huila care se afla in greva foamei, protestatarii solicitand masuri de sustinere economica a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), transmite Agerpres.

O parte dintre minerii de la cele doua exploatari asigura insa masurile necesare pentru securitatea locurilor de munca din subteran, astfel incat sa fie prevenite orice incidente.

Protestele din Valea Jiului s-au declansat marti dupa amiaza, dupa ce liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, s-a legat cu lanturi de poarta intreprinderii si a intrat in greva foamei. El afirma ca este nemultumit de situatia economica in care a ajuns CEH si de lipsa unei perspective in cazul acestei companii de stat.

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. Ideea a fost sa fie preluata partea viabila din minerit si comasata cu partea de producere a energiei. Astfel, activele asa-zis viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Celelate, adica minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului.

Insa, in lipsa oricarui plan de restructurare si eficientizare, cu un management neprofesionist, din cauza unor contracte de achizitie de carbune din import pagubitoare, CE Hunedoara a ajuns, in doar trei ani, la pierderi de 1 miliard de lei si datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat. La aceste cauze se adauga si deciziile politice daunatoare ale guvernelor Ponta.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2674 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  bravo guv. ponta (Miercuri, 27 mai 2015, 14:24)

  dan [anonim]

  Si uite asa se repornesc investitiile in romanica nu ponto ?
  De ce sa nu bagam 37 de milioane de euro intr-o gaura neagra, nerestructurata, o adevarata pusculita de partid a Psd (vezi contractul de livrare carbune cu Serbia si probabil multe altele despre care nu se stie nimic) ?
  De unde vin cei 40 de milioane de euro ? De unde au fost dealocati ? Hotnews , mai multe informatii?
 • -9 (9 voturi)    
  Ponta are si nu nu are dreptate (Miercuri, 27 mai 2015, 14:26)

  newlook [utilizator]

  Ponta NU are dreptate: el e responsabil pentru ca e mereu cu caciula in mana la UE si FMI. Pozitia de sluga se plateste, uneori cu scaunul.

  Pe de alta parte, Ponta are dreptate: acolo sunt bagate cozi si "eSpertize" UE si FMI cat incape. Au venit, si-au dat cu presupusul (prostii au sarit ca gaina la flegma!), au plecat....iar Guvernul plateste "restructurarea".
  • +4 (4 voturi)    
   Nu lookule, e vinovat ca-i prost (Miercuri, 27 mai 2015, 16:32)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Ca guverneaza de atatia ani, se lauda mereu cat de bine merge economia...or o economie merge pe bani nu? Ei, unde-s banii de care e nevoie peste tot? Ha?
  • +2 (2 voturi)    
   saracul guvern (Miercuri, 27 mai 2015, 18:24)

   adyQ [anonim] i-a raspuns lui newlook

   probabil ca ponta o sa zica la fel ca UE si FMI sunt de vina cand o sa trebuiasca sa lichideze CE Oltenia ca vad ca ciucurelu lu ponta baga datorii cu sutele de milioane deci nu o mai duce mult nici aia
 • +8 (8 voturi)    
  Spagi! (Miercuri, 27 mai 2015, 14:31)

  Supravietuitorul. [anonim]

  S-a intrebat cineva despre valoarea spagilor platite de aceasta companie? Apoi, discutam si despre competenta manageriala!
 • +9 (9 voturi)    
  Mincinos ordinar ! (Miercuri, 27 mai 2015, 14:37)

  NicolaeA [utilizator]

  FMI si CE cer sa nu se mai dea subventii, pe fata sau pe ascuns ! Adica ceea ce produc sa aiba valoare mai mare sau macar egala cu cat cheltuie ! Adica sa nu-i platim noi ca sa mearga la lucru !
 • +8 (8 voturi)    
  Să restituie Ponta și Șova banii luați degeaba. (Miercuri, 27 mai 2015, 14:38)

  vali47 [utilizator]

  Dacă se elimină furtul și plata unor servicii neefectuate,către clientela PSD CEHunedoara se poate redresa.Chestia este că Ponta are obligații față de escroci și nu are curaj să le interzică acestora să mai fure.Vin alegerile și de unde bani pentru furat voturi.Legile electorale le-au măsluit să câștige cine fură și minte mai mult.
 • +4 (6 voturi)    
  Ca sa fiu cinic (Miercuri, 27 mai 2015, 15:14)

  RaduMiron [utilizator]

  Cu toate ca va fi un dezastru economic pt zona respectiva si ca problema a fost cauzata doar de iresponsabilitatea guvernului, nu pot sa nu vad partea plina a paharului: este o veste buna pt planeta. Minele de carbuni si termocentralele vor disparea inevitabil din societate. Cu cat se intampla mai repede, cu atat minimizam mai mult incalzirea globala.
  • -2 (2 voturi)    
   Destept raspuns (Miercuri, 27 mai 2015, 17:01)

   tepesvoda [anonim] i-a raspuns lui RaduMiron

   Dupa ce le inchid urmeaza sa fie preluate de baieti destepti si redeschise. Asa s-a facut cu multe obiective economice sau se va aduce carbune din alta parte poate la un pret mai mare. FMI doreste de mult sa "puna mina pe sectorul energetic" Cine nu a participat la discutile din spatele usilor inchise nu stie ce doreste FMI-ul. Timpul va confirma ce spun acum.
  • +4 (4 voturi)    
   Ce ti-e si cu ecologia asta (Miercuri, 27 mai 2015, 17:30)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

   Fix cu carbunele nostru trebuie sa inceapa reducerea poluarii? E un pas care trebuie facut, dar sa-l inceapa marii poluatori si beneficiari, nu niste amarati din zonele alea care si asa abia traiesc de azi pe maine. Contractul ala de livrare de carbune Serbiei arata cum si de ce s-a ajuns aici, caci sigur nu e singurul de acest fel.
   Ironic insa e faptul ca probabil majoritatea celor de acolo sunt votanti psd, precum si cei de la oltchim. Poate un dus (prea) rece, ii va trezi. Pacat insa ca a trebuit sa se ajunga pana aici.
  • 0 (0 voturi)    
   ohii pe documente (Miercuri, 27 mai 2015, 20:35)

   CINIC [anonim] i-a raspuns lui RaduMiron

   inca de pe vremea lui Ceasca exploatarea huilei era NERENTABILA cu peste 20%!!!!
   Si atunci carbunele polonez livrat la Mintia era mai ieftin decat cel n Valea Jiului INAINTE de spalare.
   Ceasca -din motive politice- a decis sa continue subventionarea. Acum in UE procedura nu mai este permisa
 • +4 (4 voturi)    
  Trandafiri (Miercuri, 27 mai 2015, 16:48)

  ticolico [utilizator]

  Mai sunt trandafiri de plantat in diverse piete ale oraselor Romaniei. Au de lucru....
 • +1 (1 vot)    
  intr-o zi... (Miercuri, 27 mai 2015, 19:11)

  lili [anonim]

  Ponta o sa dea vina pe Dumnezeu de sus, numai el a mai ramas neinvocat de Ponta!
  Sila!
 • +1 (1 vot)    
  L-ai uitat pe Basescu "doctore " WcP ?! (Miercuri, 27 mai 2015, 19:20)

  Plagarus [utilizator]

  Sova/lua cat de curand si neterminatul asta de Viorel.
 • 0 (0 voturi)    
  NIMIC NOU! (Miercuri, 27 mai 2015, 21:44)

  PostolacheNicolae [anonim]

  Pozitia mitomanului-plagiator este tipica si redundata: "eu nu am facut nimic!" De vina sunt toti ceilalti, romani si straini, eu, pinochio, sunt, doar, prim-ministrul guvernului Romaniei si nu am nici o treaba cu guvernarea! Frec menta si stau ca un kitten on hot tin rooff! Scapa cine poate!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by