Agentia pentru Protectia Mediului Bihor sustine ca NIS Petrol, societate controlata de Gazprom, nu a depus nicio documentatie pentru explotarea si exploatarea gazelor de sist in perimetrele perimetrele EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix. "Pana la aceasta data, societatea NIS Petrol nu a depus nicio documentatie pentru operatiuni de explorare si exploatare a gazelor de sist in judetul Bihor, in vederea parcurgerii procedurii de reglementare pentru emiterea acordului de mediu", a raspuns Agentia pentru Protectia Mediului Bihor in urma unei solicitari a HotNews.ro.

Reamintim ca la inceputul lunii aprilie, presedintele Consiliului Judetean, Cornel Popa, a declarat ca sarbii de la NIS Petroleum vor incepe prospectiuni in judetul Bihor.

"M-au anuntat ca vor sa inceapa prospectiunile in judetul Bihor. Eu i-am anuntat de la inceput, in loc de bun-venit, ca nu au venit intr-un judet foarte prietenos cu ei. Si le-am exprimat si de data aceasta fatis si ceea ce gandesc eu si ceea ce stiu de la fata locului, de la cetateni direct", a declarat Popa.

Potrivit acestuia, reprezentantii companiei NIS Petroleum ar fi dat asigurari ca vor fi doar explorari.

"Ei ne dau asigurari ca vor fi doar explorari. Cred ca nu suntem ultimii naivi. Explorarile nu se opresc niciodata doar la explorari. Dincolo de faptul ca nu vor fi foarte comode nici acestea, din punctul de vedere al ambientului. Eu sustin independenta energetica, dar o sustin pe baza a ceea ce se poate face fara sa afectam mediul si traiul oamenilor. Nu ne este totuna ce lasam dupa noi. Si nu cred ca lasam dupa noi tocmai ce se asteapta sa lasam, mergand pe aceasta directie. Aceasta este convingerea mea. Poate este gresita, dar v-am spus-o si vreau sa o faceti cunoscuta. Nu indemn pe nimeni la acte reprobabile. Dar spun cu voce tare convingerea mea", a subliniat presedintele CJ Bihor.

A doua zi dupa anuntul presedintelui Consiliului Judetean, NIS Petrol a afirmat printr-un comunicat de presa ca explorarea resurselor neconventionale, precum gazele de sist, nu face obiectul activitatii sale.

PUBLICITATE

NIS Petrol a confirmat ca va demara etapa de prospectare in perimetrele concesionate din judetul Bihor, dar aceasta este una "neinvaziva, fara impact asupra mediului si a populatiei din perimetre si se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale si a normelelor de mediu din Uniunea Europeana".

Potrivit sursei citate, "prospectarea se deruleaza cu tehnologii sigure, care nu afecteaza nici culturile, nici apele, nici animalele si nici sanatatea populatiei".

Compania precizeaza ca in acordul de concesiune semnat cu statul roman sunt prevazute lucrari de explorare pentru hidrocarburi conventionale.

"De altfel, compania si-a exprimat de fiecare data interesul exclusiv pentru petrol si gaze naturale pentru toate perimetrele concesionate in Romania. Explorarea resurselor neconventionale, precum gazele de sist, nu face obiectul activitatii companiei NIS Petrol", precizeaz Nis Petrol.