Turkmenistanul a dat de inteles ca Rusia trebuie sa plateasca mai mult pentru gazele naturale, majorarea ceruta fiind de circa 30%. Vestea posibilei majorari a fost anuntata de presedintele Gazprom, Aleksei Miller, dupa discutiile cu partenerii turkmeni. Cresterea preturilor va lovi prin ricoseu Ucraina, de aceea Gazprom va fi nevoit sa jongleze intre cei doi parteneri.

In prezent, Rusia cumpara gaz turkmen cu 100 dolari mia de metri cubi. Orice crestere tarifara va conduce la o agravare a relatiilor dintre Rusia si Ucraina, dupa ce, in urma unor discutii destul de incordate, Moscova a acceptat deja din partea Ucrainei un pret 130 dolari mia de metri cubi pentru 2008. Or, eventuala scumpire a gazului turkmen va atrage dupa sine o crestere automata a pretului de cost pentru Ucraina si o revizuire a acordurilor deja convenite.

Expertii cred ca declaratia partii turkmene nu este altceva decat o tentativa de a obtine un maxim de privilegii pentru participarea Turkmeniei la gazoductul caspic, si ca adevarata targuiala pe marginea acestui proiect abia acum incepe.

„Prin cresterea pretului de cumparare cu 30%, presedintele Berdimuhammedov da, de fapt, de inteles, ca este de acord cu planul rusesc, dar in anumite conditii”, a estimat Dmitri Abzalov, de la Centrul de conjunctura politica, citat de Gazeta.ru. In aceasta situatie, rolul cheie il va juca pozitia Gazprom, reactia sa depinzand in mare masura de situatia politica din Ucraina.

„Ucraina depinde de livrarile de gaze din Turkmenia. La putere se pregateste sa vina Iulia Timosenko, dar ramane de vazut cum vor fi repartizate portofoliile miniteriale. Daca de problema gazelor se va ocupa un apropiat al lui Timosenko, Ucraina va incerca sa ajunga la o intelegere direct, fara intermedierea RosUkrEnergo si, implicit, a Gazprom, care, in acest caz, ar putea ramane doar un factor de tranzit”, este de parere politologul.

In acelasi timp, specialistii considera ca eventualele acorduri ucraino-turkmene nu au nici o perspectiva. „Volumele de gaze au fost deja convenite. In cazul in care Turkmenia va merge la negocieri directe cu Ucraina, va trebui sa revizuiasca acordurile cu Gazprom. Ceea ce poate duce la complicatii nebanuite”, explica directorul general adjunct al Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin.

"Rusia este pentru Turkmenia o tara de tranzit, de aceea autoritatile de la Ashabad nu vor risca un conflict direct cu Moscova”, a mai spus Makarkin. "Pe de alta parte, daca dosarul gazelor va ajunge in tabara oamenilor lui Viktor Ianukovici, interesat sa pastreze RosUkrEnergo, acest lucru va oferi Gazprom posibilitatea de a negocia atat cu turkmenii, cat si cu ucrainenii”, considera Abzalov. Indiferend de scenariu, pretul la gazul turkmen va creste, sunt unanimi expertii. O crestere dictata, de altfel, de conjunctura pietei. Cu cat va creste, depinde de talentul de a negocia al Gazprom.