Lukoil intentioneaza sa foreze pana la sfarsitul acestui ani doua puturi petroliere in apele romanesti ale Marii Negre, a declarat presedintele grupului rus, Vagit Alekperov, relateaza Sputnik, preluat de Mediafax.

Lukoil intentioneaza sa investeasca 200-300 de milioane de dolari in forarea a doua noi puturi offshore in Romania. Lucrarile la primul put au inceput in luna noiembrie.

Pe ansamblu, Lukoil este pregatita, in cadrul programului aferent perioadei 2014-2015, sa foreze cinci puturi in apele romanesti ale Marii Negre, din care trei sunt obligatorii si doua optionale.

Cheltuielile pentru explorare si productie ale Lukoil in Romania au crescut semnificativ anul trecut, la 189 de milioane de dolari, de la doar 7 milioane de dolari in 2013, pe fondul inceperii activitatilor de explorare in Marea Neagra.

In luna septembrie a anului trecut, Lukoil a cerut ANRM sa aprobe prelungirea cu sase luni, pana in mai 2015, a fazei obligatorii de explorare a unui perimetru din Marea Neagra, din cauza unor intarzieri privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic si a unor acumulari de gaze "potential periculoase" in zona de foraj.

Perioada de explorare a perimetrului EX¬29 Est Rapsodia a fost stabilita la 5 ani de la data intrarii in vigoare a acordului de concesiune, respectiv 4 noiembrie 2011, si este impartita in doua faze, una obligatorie si una optionala.

In 2011, Guvernul a aprobat doua acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare in perimetre romanesti de cate 1.000 km patrati din Marea Neagra, Est Rapsodia si Trident, incheiate intre ANRM si asocierea de firme Lukoil Overseas ( parte a grupului Lukoil)-Vanco International.