Mandatul a trei membri din Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a expirat inca de la sfarsitul lunii aprilie. Insa, nici pana acum Parlamentul nu a reusit sa numeasca inlocuitori ai celor trei membri cu mandate expirate: Claudiu-Sorin Dumbraveanu, Teodor Bobis si Carmen Filipescu. "Mai sunt doua zile din aceasta sesiune parlamentara iar majoritatea PSD impreuna cu aliatii sai, blocheaza (refuza) in continuare organizarea audierilor in Parlament pentru inlocuirea celor trei membri din Comitetul de Reglementare al ANRE, carora le-a expirat mandatul inca de la sfarsitul lunii aprilie. Astfel, institutia cu rol de reglementator al pietei de energie este lasata de izbeliste de catre guvernarea Ponta, fiindu-i compromisa functionarea", a declarat deputatul Lucian Bode (PNL) printr-un comunicat de presa.

Acesta spune ca prin tergiversarea numirii celor trei membri, hotarari extrem de importante pentru functionarea pietei de energie si de gaze risca sa nu fie luate pentru ca este nevoie de prezenta si votul tuturor celor 4 membri ramasi in functie pentru a fi valide.

"PSD si inca premierul Victor Ponta se joaca in mod iresponsabil cu soarta unei institutii vitale pentru economia si securitatea energetica a Romaniei! Incearca sa traga de timp pentru a gasi modalitatea de a acapara politic toate cele trei posturi vacante din ANRE si implicit intreaga autoritate de reglementare! Lacomia PSD este fara limite si pune in pericol un intreg sistem energetic national. Asistam la un abuz si la un atac fara precedent din partea majoritatii PSD asupra unei institutii cheie care ia decizii vitale pentru piata de energie si de gaze, care stabileste tarife reglementate, care controleaza veniturile companiilor energetice, care acorda licente si autorizatii", mai arata Lucian Bode.

"Situatia este una grava si ne creaza mari probleme inclusiv de credibilitate in fata investitorilor din domeniul energetic care asteapta un mediu predictibil si sigur pentru derularea investitiilor lor. Vorbim despre un sector strategic a carui functionare trebuie asigurata fara sincope si fara imixtiuni toxice din zona politica. Majoritatea PSD, in frunte cu Victor Ponta, are obligatia sa deblocheze situatia creata (tot de catre PSD) si sa organizeze in regim de urgenta audierile in Parlament pentru inlocuirea celor trei membri din Comitetul de Reglementare al ANRE, de data aceasta pe criterii de competenta profesionala si nu doar politice. Daca exista vointa politica, aceste audieri si votul pot fi organizate chiar in aceste ultime zile din sesiunea parlamentara", mai spune Lucian Bode.

Acesta precizeaza ca mai exista si varianta convocarii unei sesiuni extraordinare in primele zile din iulie pentru ca o chestiune atat de importanta si cu implicatii majore pe zona de siguranta energetica nu poate fi amanata pentru viitoarea sesiune parlamentara din septembrie din cauza orgoliilor, ambitiilor si luptei interne din PSD.

Potrivit surselor HotNews.ro, este posibil ca numirea celor trei membri sa fie amanata pana in toamna. Nu a fost luata nicio decizie privind completarea componentei Comitetului de Reglementare deoarece partidele, in special PSD, nu s-au hotarat asupra numelor pe care sa le sustina. Aceasta desi exista 15 persoane care si-au depus candidaturile: Mihai Adrian Albulescu, Bobis Teodor, Dumitru Chisalita, Mitricof Crum, Carmen Filipescu, Valentin Macec, Ionel Malenda, Rares Ion Ppoescu, Radu Ioan Puscariu, Victorel Florin Radoi, Mihai Octavian Ramniceanu, Virgil Musatescu, Gabriel Adrian Margin, Rodin Traicu si Roman Florin Claudiu.