Un prim efect al reducerii cotei de dioxid de carbon (CO2) acordata Romaniei de catre UE este posibila crestere a pretului energiei electrice. Estimarea ii apartine lui Iulian Iancu, presedinte al comisiei de industrii din Parlament, si se bazeaza pe o crestere sigura a costurilor de producere a energiei. Romania trebuie sa investeasca masiv in sectorul energetic pentru a se conforma standardelor europene in domeniu.

Pretul energiei platit de populatie va creste, cu 5-6%, din 2008, din cauza reducerii cotei emisiilor de CO2 pentru Romania, a declarat, luni, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, citat de agentia Newsin.

"Reducerea cotelor de dioxid de carbon pentru Romania va duce la cresterea cu 16% a pretului de producere a energiei, ceea ce inseamna ca tariful platit de populatie, incepind cu anul 2008, se va majora cu 5-6%", a spus Iancu. Deputatul a aratat ca aceasta majorare de tarife va fi o lovitura pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi cea a ingrasamintelor, cea a aluminiului, a sticlei sau a lemnului.

Pe de alta parte, directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, considera ca majorarea pretului la energie va depinde de costurile certifcatelor pentru emisii de CO2. "Problema este ca aceste costuri vor putea fi absorbite in sistemul energetic sau vor determina cresterea preturilor, insa acest lucru va fi decis de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", a declarat Sandulescu.

In octombrie, Comisia Europeana a redus cotele anuale de emisii de CO2 in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone cit ceruse statul roman, la 75,9 milioane de tone. Totodata, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru anul 2007, fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane.

Oficialii de la Bucuresti au considerat aceste decizii ca fiind prea dure. Ministrul Economiei şi Finantelor Varujan Vosganian a afirmat, saptamana trecuta, ca Romania este nedreptatita de decizia CE privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon şi ca va transmite in acest sens o scrisoare autoritatilor de la Bruxelles, impreuna cu alte state.

Stabilirea plafoanelor de alocare a nivelului emisiilor de CO2 are drept scop respectarea de catre statele membre ale Uniunii Europene a angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto, potrivit caruia emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 8% in 2012, fata de anul 1990.