Grecia a recunoscut, in sfarsit, ca intentioneaza sa construiasca impreuna cu Rusia un gazoduct in valoare de 2 miliarde de euro, scrie The Telegraph, care noteaza ca decizia ar putea ingrijora SUA, in conditiile in care americanii au intervenit in negocierile Atenei cu creditorii sai internationali.

Panayotis Lafazanis, ministrul grec al Energiei, a declarat, potrivit Financial Times, ca aceasta decizie va reprezenta o componenta cheie a politicii externe "multi-fatetate" a tarii si va crea 20.000 de locuri de munca.

In Grecia, somajul era in aprilie de 25,6%. Informatii pe surse aratau, in aprilie, ca Moscova este pregatita sa finanteze lucrarile prelungirea pana in Grecia a gazoductului "Turkish Stream".

Anuntat de presedintele rus Vladimir Putin in decembrie 2014, gazoductul Turkish Stream este destinat sa compenseze abandonarea South Stream, un proiect care ar fi urmat sa alimenteze sudul Europei trecand pe sub marea Neagra si ocolind Ucraina.

Rusia a stopat acest proiect din cauza blocajului Comisiei Europene. Ulterior, gigantul rus a semnat un protocol de acord cu compania turca de stat Botas pentru construirea unei retele cu o capacitate de 63 miliarde m3, aceeasi care fusese prevazuta pentru South Stream.

Rusia intentioneaza sa faca din Turcia un important centru de tranzit pentru gazul rusesc spre tarile europene, ocolind Ucraina.

Presa rusa scria in martie ca negocierile asupra pretului gazului exportat de Rusia in Turcia sunt in impas. Gazul rusesc concureaza in Turcia cu cel livrat de Azerbaidjan.

Turcia a lansat oficial in martie constructia gazoductului trans-anatolian (Tanap), un proiect in valoare de 10 miliarde de euro care ar urma sa ii permita sa aprovizioneze UE.