​Ministrul Energiei Andrei Gerea a anuntat pe 10 iunie ca un consultant international se va ocupa de elaborarea planului de restructurare de la Complexul Energetic Hunedoara. Cateva zile mai tarziu, pe 16 iunie, CE Hunedoara a publicat un anunt pe SEAP pentru angajarea unui consultant prin cerere de oferta, adica pe baza de invitatii, pentru suma de 450.000 lei. Singura firma care a raspuns invitatiei, pana la termenul limita de 30 iunie, a fost ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), cunoscuta ca facand parte din retea de "baieti destepti" care graviteaza in jurul premierului Victor Ponta si despre care HotNews.ro a scris in mai multe randuri. Practic, ISPE este acel "consultant international" despre care vorbea Andrei Gerea. Planul de restructurare ar trebui prezentat Comisiei Europene pana la sfarsitul anului, in caz contrar CE Hunedoara urmand sa intre in lichidare.

Cu un picior in faliment, CE Hunedoara trebuie sa scoata 450.000 lei pentru ISPEFoto: AGERPRES

Un mare semn de intrebare este legat de experienta ISPE in privinta elaborarii unor planuri de restructurare. Institutul este cunoscut in special pentru numeroasele contracte incheiate cu societatile energetice de stat, cele mai multe fiind pe proiectari, studii pentru proiecte de investitii, prezentari de solutii tehnice, elaborari de caiete de sarcini si consultanta tehnica.

Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Radulescu si Viorel Gafita. Actionari la ISPE sunt Romelectro, cu 69, 19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9, 77, restul de actiuni fiind detinute de actionari tip lista. Unul din oamenii cheie din aceasta firma este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament.

De cand a ajuns Victor Ponta premier, iar Dan Ioan Gheorghiu consilierul acestuia, ISPE a incheiat zeci de contracte banoase cu societatile energetice de stat, in special cu SC Complexul Energetic Oltenia si Transelectrica. Pe langa ISPE, a avut de castigat si Romelectro SA, firma controlata de Viorel Gafita. ISPE a incheiat contracte pe partea de studii, iar Romelectro pe partea de lucrari de infrastructura. Unul dintre cele mai importante contracte semnate in ultima perioada este cel de 78,7 milioane de euro, fara TVA, incheiat cu Hidroelectrica pentru retehnologizarea CHE Stejaru.

Pentru mai multe amanunte citeste:

Ce trebuie facut pentru 450.000 lei

Potrivit fisei de date a anuntului privind angajarea unui consultant, durata contractului este de 4 luni. In aceasta perioada, consultantul trebuie sa faca o analiza de ansamblu a pietelor energiei electrice, termice si carbunelui, identificand principalele implicatii pentru CE Hunedoara. Apoi trebuie sa faca o analiza a structurii de venituri si cheltuieli, sa identifice zonele de ineficienta si sa identifice activele care pot fi valorificate. Consultantul va trebuie sa faca si o evaluare a performantelor financiare. La final, trebuie sa gaseasca scenariile de restructurare si sa pregateasca un plan de afaceri pe termen mediu. Pentru toate acestea, consultantul primeste 450.000 lei. Consultantul trebuie sa dispuna de o echipa formata din patru oameni: un lider care sa aiba studii economice si/sau tehnice, un expert in restructurare si organizare, un expert in minerit si un expert in piata de energie. (Vezi atasat caietul de sarcini)

Cum s-ar putea cheltui in mod inutil 450.000 lei

Planul de restructurare este foarte important deoarece de el depinde viitorul CE Hunedoara. Insa, ar putea deveni absolut inutil daca in toamna CE Hunedoara va intra in insolventa. Trebuie precizat ca pe rolul Tribunalului Hunedoara se afla o cerere de insolventa, la care s-au inscris pana acum zece creditori, lista fiind deschisa. Urmatorul termen in proces este pe 3 septembrie. Pentru CE Hunedoara intrarea in insolventa inseamna direct faliment, avand in vedere situatia financiara extrem de dificila. Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH, un mamut energetic cu 6.000 de angajati, din care in mare parte mineri in Valea Jiului, inregistra pierderi de 356 milioane lei. Daca intra in insolventa (faliment), planul de restructurare nu mai are nicio valoare, iar cei 450.000 lei vor intra la categoria cheltuieli inutile.

Pe de alta parte, planul de restructurare este o obligatie a CE Hunedoara ca urmare a accesarii unui ajutor de stat de 167 milioane de lei. Comisia Europeana a aprobat alocarea acestui ajutor de stat cu obligatia rambursarii, cu dobanda aferenta, intr-un termen maxim de sase luni. Pana la data scadentei imprumutului, CE Hunedoara are obligatia sa prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. In baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societatii, Ministerul Finantelor Publice poate prelungi perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda. Daca in termen de 6 luni de la momentul acordarii imprumutului de stat, societatea nu prezinta un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligata sa prezinte un plan de lichidare voluntara. Termenul de sase luni expira la sfarsitul anului, in conditiile in care OUG privind acordarea ajutorului a intrat in vigoare pe 29 iunie.

Nu este singurul ajutor de stat primit de CE Hunedoara. In luna mai, Guvernul a aprobat acordarea, pe o perioada de trei luni, a unui alt imprumut de stat 40 de milioane de lei, din Fondul National de Dezvoltare, in vederea returnarii unui alt ajutor de stat, acordat ilegal in perioada 2008-2011. Si acel imprumut trebuie returnat, cu tot cu dobanzi, pana la sfarsitul lunii august.

Citeste si: