Sistemul centralizat de alimentare cu apa calda a orasului Galati a fost repornit, a anuntat Ministerul Energiei printr-un comunicat de presa. Mentionam ca functionarea sistemului de termoficare a fost intrerupta la 1 aprilie din cauza neplatii facturilor de catre beneficiari, a falimentarii distribuitorului Apaterm SA si intrarii in insolventa a Electrocentrale Galati. Practic, furnizarea a fost reluata dupa mai mult de trei luni in care galatenii nu au beneficiat de apa calda.

Solutia gasita pentru reluarea furnizarii agentului termic este aceea ca Arcelor Mittal sa livreze Electrocentrale Galati (societate aflata in proprietatea Ministerului Energiei) aburul necesar producerii apei calde, aceasta urmand a fi distribuita de societatea Calorgal catre oras. Operatiune in sine este una exceptionala si poate fi implementata doar pentru o perioada de maxim trei luni (iulie-septembrie), informeaza Ministerul Energiei. De asemenea, repornirea sistemului centralizat este conditionata de plata in avans de catre Electrocentrale a aburului industrial produs de Arcelor Mittal SA si de plata in avans a apei calde de catre distribuitorul local Calorgal SA.

Potrivit Ministerului Energiei, pentru a asigura furnizarea pe termen lung a apei calde catre cetateni, Electrocentrale Galati SA urmeaza sa cumpere in cel mai scurt timp un cazan de apa fierbinte (CAF) second-hand de la CET Braila, valoarea acestuia fiind de aproximativ 2 milioane de lei, achizitia fiind deja aprobata de Adunarea creditorilor societatii. CAF-ul urmeaza sa asigure producerea apei calde in sezonul de vara, conditia impusa de creditorii Electrocentrale Galati SA fiind aceea ca autoritatile locale sa se angajeze ca vor contracta servicii cel putin pana la amortizarea integrala a investitiei si sa depuna o scrisoare de garantie bancara in favoarea societatii.

In ceea ce priveste asigurarea agentului termic necesar incalzirii populatiei din municipiul Galati in sezonul de iarna, aceasta este strict conditionata de achitarea/reesalonarea/garantarea de catre Electrocentrale Galati a serviciilor de furnizare si transport de gaz metan catre Romgaz SA Medias si Transgaz SA, suma datorata ridicandu-se la 57,8 milioane lei. Aceste datorii au fost acumulate de Electrocentrale Galati SA in iarna 2014-2015 cand a fost asigurata livrarea agentului termic municipiului Galati fara a fi insa incasata contravaloarea serviciului de la distribuitorul local Apaterm, aflat in prezent in procedura de faliment.

Ministrul Energiei Andrei Gerea s-a dus joi la Galati pentru a anunta, alaturi de reprezentanti ai primariei si consiliului local Galati, Arcelor Mittal SA, Electrocentrale SA si Calorgal SA, repornirea

"Cautam cea mai eficienta solutie de reorganizare a sistemului de termoficare in municipiul Galati. Este nevoie de o asociere din care sa faca parte Consiliul local Galati, Electrocentral eGalati si, posibil, Romgaz. Municipalitatea trebuie sa devina actionar majoritar in noua societate si sa vina atat cu un aport de capital asigurat din fonduri obtinute de la BEI, cat si cu aport in natura, reprezentat de bunuri aflate in proprietate care in prezent sunt concesionate distribuitorului Calorgal. Datoriile nu se pot sterge pur si simplu. Nici o entitate nu poate exista daca se perpetueaza neplata serviciilor, iar asocierea nou creata nu trebuie sa plece la drum cu un handicap. Pentru ca lucrurile sa intre in normal pe viitor, populatia trebuie sa achite catre municipalitate ceea ce consuma", a afirmat Andrei Gerea.

"Cu problema neplatii serviciilor prestate ne confruntam si la nivelul Bucurestiului. Asa cum s-a intamplat la Galati, si in Capitala ne dorim sa gasim cai de negociere si sa aplicam solutii. Ministerul Energiei a gasit o posibila rezolvare legala in cazul Capitalei, iar aceasta va fi prezentata Primarului General si Guvernului pentru a fi luata in dezbatere. Nu vrem sa existe intreruperi in furnizarea apei calde sau a caldurii catre populatie, mai cu seama ca in cazul Bucurestiului gradul de colectare de la cetateni este unul foarte bun", a mai spus ministrul Gerea.

Andrei Gerea s-a mai deplasat la Galati si in data de 3 iulie, pentru a discuta cu reprezentantii Arcelor Mittal, ai Electrocentrale Galati si ai autoritatilor locale posibile solutii de deblocare a situatiei furnizarii apei calde si a caldurii in municipiu, ministrul- impreuna cu alti reprezentanti ai MEIMMMA asigurand medierea intre partile implicate. Ca urmare a acestei vizite de lucru, Arcelor Mittal a acceptat continuarea negocierilor legate de pretul aburului furnizat Electrocentrale Galati pana la o valoare care sa nu produca pierderi suplimentare Elcen-ului. Astfel s-a reusit o scadere a pretului de la 24 euro/Gcal/h la 16.3 euro/Gcal/h, sustine Ministerul Energiei.