​​Daca nu i-a reusit la firma germana Wintershall, Rainer Seele, noul sef al OMV (actionarul majoritar al Petrom), incearca aceeasi afacere la concernul austriac: e vorba despre exploatarea unor zacaminte de petrol si gaze in Siberia (unele dintre cele mai bogate din lume) in parteneriat cu Gazprom. Daca se va ajunge la o intelegere, OMV ar putea ceda active catre Gazprom. Despre ce active ar fi vorba nu se stie deocamdata.

Rainer SeeleFoto: wintershall.com

Seele estimeaza sansele unei intelegeri cu Gazprom ca fiind bune, in ciuda tensiunilor dintre Occident si Federatia Rusa, cauzate de criza ucraineana. Ziarul austriac Der Standard il citeaza pe seful OMV cu aceasta estimare facuta la inceputul mandatului sau de presedinte al consiliului de administratie.

Seele nu vrea sa iroseasca timp deloc. Chiar inainte de inceperea contractului sau la conducerea OMV, concernul anuntase o intentie de cooperare cu Gazprom. Memorandumul de intelegere cu gigantul rus a fost semnat inca in mandatul fostului sef, Manfred Leitner. Sforile din culise au fost insa trase de Rainer Seele, afirma Der Standard. Concret, e vorba despre o participatie minoritara la unele sectiuni din campul Urengoy. Este acelasi camp pe care Seele il avea in vedere pe vremea cand conducea firma germana Wintershall.

Afacerea intre Gazprom si fosta firma germana condusa de Seele a picat insa in decembrie anul trecut din cauza crizei ucrainene. Wintershall ar fi primit 25% din campul Urengoy si ar fi dat la schimb divizia de comert cu gaze si cea de stocare de gaze. Criticii afacerii afirmau ca Germania si-ar fi sporit dependenta energetica de Rusia in cazul incheierii contractului.

Seele stie cum functioneaza Rusia, scrie Der Standard citand o sursa de rang inalt din OMV. La Wintershall a colaborat intens cu Gazprom, contractul picat in decembrie fusese batut in cuie cu ani inainte. In plus, Wintershall este prezenta la exploatarea Urengoy, dar printr-un joint venture cu rusii denumit Achimgaz.

O sursa din Gazprom a declarat pentru Der Standard ca negocierile sunt inca in stadiu incipient. Daca ele se vor concretiza, atunci, probabil, prin aceeasi metoda de schimb de actiuni. Despre ce actiuni ar fi vorba din partea OMV nu se stie nimic deocamdata.