Oleoductul Burgas – Alexandropolis, proiect care nu si-a putut gasi timp de 13 ani drumul catre realizare practica – va fi, totusi, construit si aprovizionat cu materie prima. Kazahstan a promis sa asigure 17 milioane tone de petrol pentru umplerea conductei, informatie confirmata de companiile KazMunaiGaz si Transneft.

Decizia va fi analizata si, posibil, consfintita miercuri de consiliul director al structurii kazahe a consortiulului care gestioneaza proiectul Burgas-Alexandropolis.

Cu o lungime de 285 km, preconizatul oleoduct va traversa teritoriile Greciei si Bulgariei, permitand reducerea volumului de titei transportat pe mare prin stramtorilor Bosfor si Dardanele, suprasolicitate acum.

Costul estimativ al proiectului e ridica la circa un miliard de euro, capacitatea conductei urmand sa fie, intr-o prima faza, de 15 milioane tone pe an, cu cresterea ulterioara la 35-50 milioane tone.

Surse din interiorul KazMunaiGaz sustin ca Burgas-Alexandropolis poate fi aprovizionat cu petrol kahaz doar in conditiile extinderii conductei realizata de Consortiul caspic de transport al hidrocarburilor (KTK) de la 23 la 40 milione tone, pentru ca acest titei sa fie ulterior transferat in conducta Burgas-Alexandropolis.