Un membru al partidului condus de Calin Popescu Tariceanu (PLR) este incepand cu 5 august 2015 director general al Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica. SAPE este extrem de importanta pentru ca ca gestioneaza doua mari procese cu ENEL, in care statul roman cere despagubiri de peste 800 milioane euro plus dobanzi, intr-un caz, si de peste 500 de milioane de euro in celalalt caz.

Andrei Gerea - ALDEFoto: Agerpres

Noul director general se numeste Ion Adrian Moldoveanu, experienta sa profesionala limitandu-se la functia de consilier juridic in cadrul Consiliului Judetean Mehedinti (2003-3006) si consilier juridic la Primaria sectorului 1 Bucuresti (2006-prezent). De cateva luni, dupa ce Ministerul Energiei a fost preluat de PLR, prin ministrul Andrei Gerea, a preluat si functia de director general adjunct al SAPE, iar de joi director general. Fostul director Dan Agrisan si-a dat demisia acuzand presiuni politice asupra activitatii SAPE.

  • SAPE este o societate desprinsa din Electrica si gestioneaza toate participatiile minoritare ale statului in fostele filiale de distributie si furnizare privatizate. Insa, societatea este foarte importanta pentru faptul ca reprezinta statul roman in procesele internationale de la Curtea de Arbitraj International de la Paris. Litigiile cu mizele cele mai mari sunt cu ENEL Romania. In primul caz, partea romana solicita daune de peste 800 de milioane de euro si dobanzi de peste 400 de milioane de euro, acuzand faptul ca Enel nu si-a indeplinit angajamentele referitoare la investitii, conform contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud. In al doilea caz, statul roman solicita daune de circa 500 milioane de euro, acuzand nerespectarea clauzelor contractuale care prevad obligatia ENEL de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud. Curtea de Arbitraj de la Paris s-ar putea pronunta in cele doua litigii pe care SAPE, societate de stat desprinsa din Electrica, le are cu italienii de la ENEL, spre sfarsitul lui 2015 sau 2016, intr-un caz, si in 2016-2017, in celalalt caz, a declarat Toni Volpe, director general al ENEL Romania intr-un interviu acordat recent HotNews.ro.

Practic, noul director general al SAPE va trebui sa se ocupe de aceste doua mari litigii. Foarte important de mentionat este ca Moldoveanu detine si calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Enel Distributie Muntenia. Intrebat de HotNews.ro daca nu este conflict de interese prin detinerea unor functii in doua societati aflate in litigiu, Moldoveanu a spus ca nu se pune problema, deoarece reprezinta interesele statului, ca actionar, in cadrul Enel Distributie Muntenia. Aceasta chiar daca indemnizatia de administrator este platita de Enel. Potrivit CV-ului, Moldoveanu are 36 de ani si este absolvent al Facultatii de Drept de la Universitatea Nicolae Titulescu. Cel care a detinut pana joi functia de director general, Dan Agrisan, a acuzat presiuni politice, motiv pentru care si-a dat demisia.

"Am simtit si simt de mai multe luni o presiune de politizare a activitatii mele profesionale, manifestata inclusiv prin incercarea de a mi se impune oameni de o calitate si cu o pregatire profesionala necorespunzatoare in diverse pozitii din companie si in consiliile de administratie ale societatilor in care SAPE detine participatii", se arata intr-o scrisoare prin care si-a anuntat demisia, transmisa ministrului Andrei Gerea. Dan Agrisan acuza si faptul ca aceste presiuni au fost dublate si de o serie de actiuni de verificare, demarate de Corpul de Control al ministerului energiei, nefiind gasite nereguli in cadrul companiei.

"Avand in vedere ca sunt ferm convins ca intre actionarii si managementul SAPE trebuie sa existe o serie de obiective comune, precum profesionalismul, integritatea si urmarirea intereselor legitime ale statului roman, observand ca nu avem aceste obiective comune, am decis sa imi depun mandatul de director general, cu efect din data de 5 august 2015 si sa va dau ocazia sa numiti oamenii care va lipesc afisele pentru partid in functiile pe care le doriti, in cadrul acestei societati", mai arata Dan Agrisan in scrisoare.

Pana acum, au fost finalizate trei dintre procesele pe care statul roman le are cu investitorii de la companii de distributie a energiei electrice. In noiembrie 2013, statul roman reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj doua procese cu Enel in cazul neindeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In aprilie 2015, statul roman reprezentat de data aceasta de SAPE a castigat in fata unui alt investitor, CEZ, in cazul privatizarii Electrica Oltenia, insa suma obtinuta ca despagubiri a fost mult mai mica decat cea solicitata. SAPE a cerut in acest proces ca grupul CEZ sa plateasca daune de peste 81 milioane de euro pentru nerealizarea unor obligatiile din acordurile de privatizare, insa Curtea de Arbitraj de la Paris a admis doar plata unor despagubiri de 5,7 milioane euro. Au mai ramas doua procese cu ENEL in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud si unul cu E.ON in cazul privatizarii Electrica Moldova.

Pentru mai multe amanunte legate de procesele de la Curtea de Arbitraj de la Paris citeste si: