Guvernul britanic va acorda ministerului administratiei puterea de aproba direct permisele de extragere a gazelor de sist, luand astfel puterea de decizie din mana politicienilor locali ce blocheaza de cateva luni astfel de sonde, informeaza Reuters.

La sfarsitul lunii iunie, oficialii administratiei locale din nord-vestul Angliei au respins doua cereri de fracturare hidraulica pentru ca ar fi prea zgomotoase si ar afecta zonele implicate.

Noile reguli, aplicabile imediat, vor permite interventia guvernului pentru a aproba sau respinge astfel de cereri, iar apelurile la deciziile de respingere a investitiilor vor fi analizate cu prioritate.

Compania specializata in gaze de sist Cuadrilla Resources, ale carei solicitari au fost respinse in iunie, a decis deja sa faca apel.

Se estimeaza ca marea Britanie are cantitati substantiale de gaze de sist, iar guvernul sustine exploatarea acestora in conditiile reducerii productiei de gaz si petrol din Marea Nordului.

Totusi, progrele au fost reduse din cauza opozitiei localnicilor si a campaniilor organizatiilor e mediu. Unii sunt ingrijorati de contaminarea din cauza chimicalelor folosite, altii se tem de cum va fi afectate valorile proprietatilor si turismul.