Guvernul Statelor Unite a acordat Royal Dutch Shell autorizatie pentru activitati de explorare a petrolului si gazelor naturale in Oceanul Arctic, decizie asteptata de mult timp de companie dar care escaladeaza un conflict intre ecologisti si administratia Obama, relateaza Mediafax citand Wall Street Journal.

"Activitatile de forare din largul Alaskai au loc dupa cele mai inalte standarde de siguranta, protejare a mediului si capacitate de reactie in situatii de urgenta", a declarat Brian Salerno, director al biroului pentru siguranta si preotectie a mediului din Departamentul de Interne.

Planurile de forare ale Shell in Oceanul Arctic au fost aprobat in luna mai, conditionat, dar compania a mai avut nevoie de mai multe alte aprobari. Shell are timp pana la sfarsitul lunii septembrie sa foreze in regiune, inainte de activitatile sa fie ingreunate de inghet, potrivit unui purtator de cuvant.

Grupurile ecologiste au condamnat decizia autoritatilor americane, argumentand ca este contrara angajamentului public al presedintelui Obama de a combate schimbarile climatice si de a sustine mai mult exploatarea resurselor de energie regenerabila.

Daca Shell va descoperi petrol si gaze in Oceanul Arctic, va avea nevoie de noi autorizatii pentru a extrage resursele, procese care ar putea necesita cel putin 10 ani.

Shell a incercat sa foreze in Oceanul Arctic din 2007, dar nu a reusit sa faca acest lucru. O tentativa de acest fel a esuat in 2012, din cauza vremii nefavorabile si a problemelor tehnice.

Grupul anglo-olandez intentioneaza sa investeaza in acest an 1 miliard de dolari in proiectul arctic, pe langa 7 miliarde de dolari cheltuite deja in ultimii 8 ani.

Nicio companie energetica nu foreaza in prezent in portiunea americana a Oceanului Arctic. ConocoPhillips si Statoil detin la randul loc concesiuni in Oceanul Arctic, dar cele doua companii nu au planuri imediate de a fora in regiune.

Potrivit datelor din 2011 ale Departamentului de Interne, rezervele de petrol recuperabile din marile arctice Beaufort si Ciukci se ridica la 22 de miliarde de barili. Statele Unite produc in prezent circa 9,5 milioane de barili de petrol pe zi.