Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, intelegerea intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectarii retelelor de gaze naturale si energie electrica din cele doua state, infomeaza Executivul, intr-un comunicat. Intelegerea a fost semnata la Chisinau in 21 mai 2015.

Astfel, in domeniul gazelor naturale, partile au convenit prioritizarea lucrarilor pentru interconexiunea Iasi - Ungheni, respectiv Gazoductul Ungheni - Iasi, pe teritoriul Republicii Moldova si Gazoductul Onesti - Iasi, cu statiile de comprimare aferente, pe teritoriul Romaniei. Termenul convenit pentru realizarea acestor obiective este sfarsitul anului 2016, se arata in comunicatul Guvernului.

In sectorul energiei electrice, lucrarile complementare prioritare contin: interconexiunea Isaccea - Vulcanesti, respectiv linia electrica Vulcanesti - Chisinau si statia electrica Back-to-Back aferenta; proiectul RO - Ungheni - Straseni si statia electrica Back-to-Back aferenta, dar si proiectul Suceava - Balti. Termenele de realizare ale celor doua interconexiuni sunt 2016 si, respectiv, sfarsitul anului 2018. Pe langa acestea, partile au stabilit ca obiective strategice de importanta nationala atat proiectul gazoductului Ungheni - Chisinau, cat si interconexiunea electrica Isaccea - Vulcanesti - Chisinau si statia Back-to-Back aferenta, mai precizeaza Executivul.

Actul normativ mai actualizeaza componenta Grupului comun de lucru in domeniul energiei, in cadrul Comisiei inter-guvernamentale Republica Moldova - Romania, prin includerea unor reprezentanti din partea cabinetelor Prim-ministrilor din ambele state. Autoritatile desemnate vor face demersuri catre Comisia Europeana si institutiile finantatoare in vederea includerii proiectelor pe lista proiectelor prioritare ale Uniunii Europene/Comunitatii Energiei, avand in vedere asigurarea finantarii din surse proprii si atrase.

Implementarea proiectelor incluse in Hotararea aprobata astazi va contribui la dezvoltarea economico-sociala a localitatilor din zonele prin care vor trece conductele si liniile aeriene aferente interconectarilor, precum si la dinamizarea industriei energetice si a cresterii securitatii energetice a celor doua tari, se mai arata in comunicatul Guvernului.

Tot astazi, Guvernul a stabilit, printr-un Memorandum, prelungirea perioadei de acordare a contributiei nerambursabile in suma de 100 de milioane de euro de catre Guvernul Romaniei Guvernului Republicii Moldova de la 4 (patru) ani la 8 (opt) ani, respectiv, pana la data de 28 martie 2019. De asemenea, perioada de valabilitate a Acordului a fost extinsa de la 6 (sase) ani la 10 (zece) ani, respectiv, pana la data de 28 martie 2021.

Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 de milioane de euro, acordat de Romania Republicii Moldova a fost semnat in 2010. Autoritatile de Coordonare Nationale care implementeaza Acordul sunt Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru Romania si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor pentru Republica Moldova. Acordul prevede cooperarea in domeniile infrastructura de transport, unitati de invatamant, asistenta umanitara acordata in cazul unor situatii de urgenta si in sectorul energetic.