Business as usual pentru gigantul german din industria chimica BASF. Compania tocmai a incheiat o afacere de miliarde cu Gazprom prin care isi asigura exploatarea unor campuri de gaze din Siberia. La schimb, Gazprom primeste active de importanta strategica in Germania.

BASF a dat publicitatii un comunicat de presa in care anunta ca pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa incheie afacerea din Siberia cu Gazprom. Concernul german mai incercase acelasi deal cu Gazprom la finele lui 2013, dar a esuat la acel moment.

Acum, societatea Wintershall, parte din BASF, care a fost condusa de actualul sef al consiliului de administratie al OMV, va ceda in totalitate divizia sa de comercializare de gaze naturale si pe cea de stocare de gaze catre Gazprom.

In plus, societatea Wintershall Nordzee - activa in explorarea zacamintelor de petrol si gaze - va ceda 50% din capitalul sau catre Gazprom in schimbul participatiilor la campurile din Siberia.

Acordul pentru acest schimb de active a fost incheiat cu multi ani in urma. Afacerea parea compromisa total la finele lui 2014 din cauza divergentelor intre Occident si Rusia legate de conflictul din Ucraina. Comisia Europeana a dat unda verde tranzactiei inca din decembrie 2013.