Ministerul Energiei vrea sa legalizeze posibilitatea de a infiinta noi societati de stat. Un motiv invocat este respectarea memorandumului cu Rompetrol

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 4 septembrie 2015, 16:00 Economie | Energie

 documente
Ministerul Energiei a publicat in vederea dezbaterii publice un proiect de Ordonanta de Urgenta privind reglementarea posibilitatii de a infiinta societati cu capital de stat. Proiectul mai prevede ca Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri sa aiba posibilitatea de a participa la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau la majorarea capitalului social al companiilor pe care le detine deja. Ministerul Energiei sustine ca unul dintre motivele care stau la baza acestui proiect este necesitatea infiintarii unei societati cu capital de stat care sa participe la constituirea fondului de investitii de 1 miliard de dolari, alaturi de KazMunayGaz, conform memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Grup N.V.

Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului de a infiinta o societatea care sa participe ca reprezentant al statului la constituirea fondului. Conform memorandumului, semnat in februarie 2013 si aprobat de Guvern in ianuarie 2014, statul roman va detine in fondul de investitii o participatie de 20%, printr-o societate nou creata. Restul va fi detinut de KazMunayGaz. La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, vanzarea a 26,69% din actiunile pe care statul roman, prin Ministerul Energiei, le detine la Rompetrol Rafinare. Strategia de privatizare prevede vanzarea prin licitatie cu strigare a pachetului de 26,69% (11.775.349.451 actiuni) pentru suma minima de 200 de milioane de dolari. In acelasi timp sau dupa actiunea de privatizare, trebuie infiintat si fondul de investitii, motiv pentru care Ministerul Energiei sustine ca este urgenta aprobarea proiectului de act normativ supus dezbaterii publice. Vezi aici mai multe amanunte despre memorandumul cu Rompetrol.

Un alt motiv invocat in nota de fundamentare este "necesitatea adoptarii unor masuri care sa permita consolidarea pozitiei statului la operatorii economici la care Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri are calitatea de institutie publica implicata dictata de importanta acestor operatori strategici pentru siguranta sistemul energetic si a economiei in ansamblul ei". In lipsa reglementarii unui cadru legal care acorde posibilitatea statului de a infiinta societati, exista riscul atragerii raspunderii acestuia ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate, sustine Ministerul Energiei.

"Din bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri urmeaza sa se asigure finantarea si a costurilor necesare participarii la infiintarea unor societati, participarea la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau majorarea capitalului social al societatilor la care Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri are calitatea de actionar in numele statului", se mai arata in nota de fundamentare.Citeste mai multe despre   [P]Afaceri de 243 miliarde de lei, profit in crestere si mai multi salariati:rezultatele  celor mai importante 2900 de companii antreprenoriale romanesti, analizate in Studiul "Campioni in Business" 2016

Proiectul "Campioni in Business" organizat de Enterprise Investors, Banca Comerciala Romana si PwC Romania cu sprijinul Asociatiei Triple Helix Romania - descopera, promoveaza si premiaza cele mai performante companii antreprenoriale romanesti, conduse de oameni de afaceri indrazneti si vizionari. Misiunea proiectului este de a sustine performanta in afaceri, de a prezenta cele mai dinamice companii romanesti si de a crea o comunitate puternica a antreprenorilor romani.
767 vizualizari
 • +5 (7 voturi)    
  Evidenta (Vineri, 4 septembrie 2015, 16:03)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Noi societati de stat = noi locuri de unde mafia rosie criptocomuista poate sa fure. Dl ministru e membru intr-un cabinet de hoti si importori, deci complice cu ei
 • 0 (2 voturi)    
  poate cineva sa faca o lista (Vineri, 4 septembrie 2015, 16:46)

  ..13 [utilizator]

  ..cu toate imbecilitatile nascute in ultimele 2 luni de actualul gubern!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă