Consiliul de Administratie al Electrica a transmis catre ministrul energiei Andrei Gerea o scrisoare prin care acuza Ministerul Energiei ca incearca sa controleze compania si sa influenteze numirile din cadrul managementului. Scrisoarea a fost transmisa pe data de 20 august si publicata pe site-ul companiei pe 9 septembrie, imediat dupa finalizarea unei sedinte AGA in cadrul careia au fost respinse toate punctele de pe ordinea de zi. Actionarii au respins planul de administrare al Consiliului de Administratie si sistemul de remunerare a membrilor acestuia. Situatia de la Electrica este tensionata si in conditiile in care a aparut un conflict cu SAPE, societate care administreaza toate participatiile minoritare pe care statul roman le detine la companiile de distributie privatizate.

"Consiliul a observat de mai multe ori ca Statul Roman, prin MEIMMMA (n.red. Ministerul Energiei), in calitate de actionar, doreste sa pastreze un control asupra Electrica", se arata in scrisoare.

Ce ar fi constatat Electrica din partea Ministerului Energiei:

  • 1. Dorinta de a introduce Indicatori Cheie de Performanta pentru Consiliul de Administratie, in ciuda faptului ca aceasta practica nu este uzuala in Societatile din Europa de Vest. In cadrul mai multor convorbiri oficiale cu Ministerul dumneavoastra, am aflat ca principalul motiv pentru introducerea acestor Indicatori Cheie de Performanta pentru Consiliu este ca actionarul majoritar sa dispuna de mijloacele pentru a demite Consiliul. Din punctul nostru de vedere acesta este un motiv gresit, deoarece aceasta genereaza o situatie de tip "noi si ei", bazata pe neincredere intre Consiliu si actionari, si nu este perceputa pozitiv de catre piata si comunitatea de investitori. De asemenea, in acest fel nu se respecta drepturile actionarilor minoritari.
  • 2. Dorinta de a fi informat cu privire la procesul de numire a directorilor Societatii. Potrivit Actului Constitutiv aceasta este o raspundere ce cade integral in sarcina Consiliului de Administratie si nu a actionarilor, indiferent de pachetul de actiuni detinut in societate.
  • 3. Faptul ca reprezentantii Ministerului dumneavoastra au incercat sa influenteze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica. Pentru ca acest proces de nominalizare sa fie complet transparent si independent, ar trebui folosite serviciile unui consultant extern si orice recomandari ar trebui facute si evaluate de consultant in baza unui profil al membrilor Consiliului bine conturat si in final candidatii ar trebui numiti de catre Consiliul de Administratie. Acest proces independent se afla la acest moment in curs de dezvoltare.
  • 4. Solicitarea mai multor AGA. Este o practica uzuala ca AGA sa se intruneasca anual si ca supravegherea Executivului sa cada in sarcina Consiliului de Administratie, astfel cum prevede in mod expres Actul Constitutiv al Societatii. Mai mult, organizarea mai multor AGA impiedica conducerea si Consiliul sa administreze Societatea intr-un mod eficient si sa introduca mijloacele corespunzatoare pentru ca Electrica sa ajunga mai repede sa fie in linie cu valorile de referinta ale Societatilor europene similare.

Pentru mai multe amanunte vezi scrisoarea atasata

Compania de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice - Electrica a transmis miercurii actionarilor sai ca a luat cunostinta de aparitia in media a unor stiri cu privire la o notificare transmisa de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE). Electrica informeaza ca a primit de la SAPE o notificare prin care ii solicita plata unor sume imense: 304,9 milioane de lei, 1,2 miliarde dolari si 45,8 milioane de euro. Banii ar reprezenta unele prejudicii produse in urma privatizarii companiilor de distributie din cauza ca Electrica nu ar fi urmarit indeplinirea obligatiilor asumate de investitori: Enel, CEZ, E.ON. Culmea este ca pentru aceste sume SAPE se judeca la Curtea de Arbitraj de la Paris chiar cu acesti investitori, nu cu Electrica, deoarece nu si-au indeplinit obligatiile din contractele de privatizare referitoare la investitii. Despre notificare, Electrica spune ca "este nerezonabila si neintemeiata, SAPE avand calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica".

Un mare semn de intrebare este legat de faptul ca o astfel de notificare este transmisa cu putin timp inainte de finalizarea celui mai important proces pe care il are SAPE, cel cu ENEL in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud, caz in care statul roman solicita daune de peste 800 de milioane de euro plus dobanzi. Procesul ar urma sa fie finalizat in luna noiembrie.

In urma listarii de anul trecut pe bursa, statul roman a ramas cu o participatie de 48,78% la Electrica.

Citeste si Compania de stat SAPE sustine ca Electrica trebuie sa-i plateasca peste 1 miliard de euro/ Electrica: solicitarea SAPE este nerezonabila