Turcia a anuntat vineri ca discutiile care au loc de mai multe luni cu Rusia pentru ambitiosul proiect al gazoductului Turkish Stream au fost "inghetate", in lipsa unui acord intre cele doua parti, scrie AFP.

"Nu spun ca discutiile au esuat, spun ca ele sunt inghetate", a declarat un responsabil al ministerului turc al Energiei, Sefa Sadik Aytekin, citat pe site-ul cotidianului Hurriyet.

Sub-secretarul de stat a explicat acest impas prin "lipsa reciproca de incredere" si a pledat pentru "o mai mare flexibilitate" intre cele doua parti.

Luna trecuta, fostul ministru turc al Energiei dezmintise zvonurile legate de dificultatile dintre Ankara si Moscova in ceea ce priveste acest proiect. El sustinea atunci ca negocierile sunt in curs de finalizare pentru acest proiect destinat sa alimenteze Turcia cu gaz rusesc si a carui constructie ar fi trebuit sa inceapa in iunie.

Presa rusa evoca atunci divergente legate de preturi.

Gazoductul Turkish Stream, care ar fi trebuit sa intre in exploatere la finele lui 2016, trebuia sa inlocuiasca proiectul abandonat al South Stream si sa permita Rusiei sa livreze gaze Uniunii Europene (UE) ocolind Ucraina.