Agentia de Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA) va acorda companiei Transgaz o financtare nerambursabila de 956.000 dolari in vederea realizarii unui studiu de fezabilitate privind construirea portiunii romanesti a gazoductului Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA) si conductei de transport gaze naturale Zona Tuzla-Podisor. Ceremonia de semnare a acordului Grant Agreement a avut loc joi, fiind prezent si ministrul Economiei Mihai Tudose, anunta Ministerul Economiei.

Acordul de finantare a fost semnat la Ambasada SUA la Bucuresti de catre Excelenta sa ambasadorul SUA în Romania, Hans Klemm, si directorul general al Transgaz Petru Ion Vaduva.

In cadrul evenimentului, ambasadorul Hans Klemm a declarat ca modificarile propuse la Sistemul National de Transport al gazelor naturale, evaluate în acest studiu, vor permite obtinerea unor noi fluxuri comerciale de gaze naturale si vor sprijini securitatea energetica în regiune.

"Este un pas foarte important în parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, mai ales ca, prin aprobarea acestei finantari, Statele Unite valideaza importanta proiectelor regionale", a declarant si ministrul Tudose.

Prin modernizarea si constructia de noi gazoducte, Transgaz intentioneaza sa eficientizeze distributia pentru noile resurse de gaze naturale preconizate a se obtine din Marea Neagra si sa îmbunatateasca capacitatea de transfer cu tarile din regiune.

S.N.T.G.N Transgaz S.A. Medias (detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, în proportie de 58,5%) a demarat procedura de accesare a finantarii nerambursabile în valoare de 956.000 USD, din partea Agentiei de Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA), în cursul anului trecut. Analiza preliminara a viabilitatii proiectelor a fost facuta de consultantii USTDA, avand la baza studiile de pre-fezabilitate elaborate de Transgaz.

La sfarsitul lunii august, USTDA a anuntat aprobarea grantului, urmand ca dupa semnarea acordului de finantare sa fie selectat contractorul american responsabil de evaluarea, validarea si îmbunatatirea studiului de fezabilitate. Termenul estimativ pentru finalizarea studiului de fezabilitate este 30 aprilie 2016.

Aceasta finantare nerambursabila este realizata urmare a unei misiuni comerciale în SUA, sponsorizate de USTDA în 2013, la care au participat 17 oameni de afaceri si reprezentanti ai institutiilor romanesti. Vizita a demonstrat complexitatea tehnologiilor upstream americane de productie a petrolului si gazelor naturale, a practicilor si reglementarilor menite sa ajute partile interesate din Romania sa planifice dezvoltarea resurselor maritime din Marea Neagra.