Memorandumul cu investitorii chinezi, care sta la baza contractului pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, ar putea fi semnat in luna noiembrie, astfel incat constructia celor doua unitati sa inceapa in termen de doi ani, potrivit ministrului Energiei, Andrei Gerea, potrivit Mediafax.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES

"Bine ca am reusit sa ajungem la o intelegere si vom semna acel memorandum. Este o investitie extraordinar de mare si greu mai vezi astfel de investitii in perioada asta. A trebuit sa trecem niste bariere, pretentiile au fost mari si de o parte si de alta, bariere venite si din legislatia europeana. Important este ca anul acesta le-am depasit", a spus Gerea, intr-o conferinta de presa.

El estimeaza ca lucrarile de constructie ar putea incepe peste doi ani.

"Partea investitionala trebuie pregatita, prezentata, trebuie sa asiguram noi cadrul la Comisie, trebuie sa obtinem aprobarea pentru contractele de diferenta, este extrem de important", a spus Gerea.

In urma cu sapte ani, Nuclearelectrica avea sase investitori straini interesati sa construiasca reactoarele 3 si 4 de la centrala de la Cernavoda. In prezent, insa, o singura companie, China General Nuclear Power Corporation, este in discutii cu ministerul Energiei pentru dezvoltarea acestei investitii, estimata la 6,4 miliarde euro.

Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda va fi supus, in octombrie, aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor Nuclearelectrica.

Centrala din Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica, are in functiune doua reactoare, care acopera 18-20% din necesarul anual de energie electrica la nivel national.