Finalizarea Memorandumului privind Rompetrol Rafinare a fost principalul subiect al discutiilor purtate de ministrul Energiei Andrei Gerea, in cadrul unor intalniri bilaterale cu inaltii demnitari din Kazahstan si cu vicepresedintele companiei KazMunayGas, arata Ministerul Energiei intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, partea kazaha a apreciat faptul ca s-a ajuns la un acord pe calendarul de privatizare si pe cel de constituire a fondului comun de investitii de 150 de milioane de dolari. Grupul KazMunaiGas a dat asigurari ca doreste continuarea proiectului si s-a aratat interesat de noi investitii in tara noastra, se mai arata in comunicat.

Ministerul Energiei urmeaza sa infiinteze in curand o companie care sa participe alaturi de KazMunayGas la infiintarea unui fond de investitii. Potrivit memorandumului semnat cu partea kazaha in februarie 2013 si aprobat de Guvern in ianuarie 2014, va fi creat un fond comun de investitii din care 80% va detine KazMunayGas, iar 20% statul roman. Fondul de investitii va avea un capital de 150 milioane dolari, bani pe care ii va asigura KazMunayGas. Din capitalizarea de 150 de milioane de dolari, contributia statului in valoare de 30 milioane dolari, insa trebuie achitata tot de KazMunayGas, potrivit intelegerilor din memorandum. Fondul se va constitui ca o societate pe actiuni. Durata investitionala este de pana la 7 ani. Pe durata celor 7 ani se estimeaza investitii de circa 1 miliard de dolari, in functie de conditiile pietei.

Insa memorandumul mai prevede si o alta obligatie pentru KazMunayGas. Trebuie sa rascumpere 26,697% din actiunile detinute acum de statul roman la Rompetrol Rafinare, la pretul de 200 de milioane de dolari. Pentru aceasta tranzactie, trebuie organzata licitatie, conform legislatiei in vigoare. Dupa aceasta rascumparare, statul roman va mai ramane cu o participatie de 18%.

"In cadrul discutiilor purtate, am fost asigurat ca proiectul KazMunayGas- Rompetrol este de o deosebita importanta si are sustinerea la toate nivelurile guvernamentale si ale mediului economic din Kazahstan. Noi suntem foarte interesati de constituirea cat mai rapida a acestui fond, Guvernul kazah este interesat de o finalizare cat mai rapida a memorandumului si vanzarea actiunilor, si cred ca in aproximativ 10 luni vom finaliza acest memorandum. Ar fi un mare pas inainte, care poate atrage si alte schimburi comerciale in valoare de miliarde de euro in fiecare an intre cele doua tari", a spus ministrul Andrei Gerea. NOTA Aceasta estimare de 10 luni a fost facuta si in luna iunie, adica acum patru luni, deAzamat Zhangulov, senior vice presedinte KMG International.

Ministrul Andrei Gerea a mai manifestat, in cadrul intalnirilor din Kazahstan, disponibilitatea unor companii romanesti precum Hidroelectrica sau Electrica de a investi in afara Romaniei. De partea cealalta, oficialii din Kazahstan au mentionat ca isi doresc largirea spectrului investitiilor in tara noastra si in agricultura si domeniul alimentar, cu precadere in industria productiei de ambalaje alimentare, se precizeaza in comunicat.

De asemenea, Ministerul Energiei si MAE din Kazahstan au transmis ca studiaza implicarea in proiectul de transport al gazelor lichefiate AGRI, deocamdata nefiind luata o decizie in acest sens.

In plus, avand in vedere ca detine 40% din productia mondiala de uraniu, Kazahstanul si-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu Romania in acest domeniu.

Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a fost prezent in perioada 29 septembrie - 1 octombrie, la cea de-a X- a editie a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cu tema "Noi orizonturi ale energiei: perspectivele colaborarii si investitiilor", din Astana ¬ Republica Kazahstan.

Programul a inclus si intalniri bilaterale cu inalti demnitari si conduceri ale companiilor din domeniul energetic din Republica Kazahstan: primul-ministru, presedintele si vicepresedintele KazMunayGas si presedintele Kazatomprom, ministrul Energiei din Kazahstan, prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan si secretarul adjunct al energiei SUA.

Citeste si: