Sari direct la conținut

Analiza HotNews.ro ​Independenta energetica, mai mult lozinca decat realitate? Romania vrea sa scape de rusi cu ajutorul rusilor

HotNews.ro
Explorarea gazelor naturale , Foto: Agerpres/AP
Explorarea gazelor naturale , Foto: Agerpres/AP

Ultima mare descoperire de gaze, cea anuntata de Lukoil, arata clar ca zona romaneasca a Marii Neagre este bogata in hidrocarburi. Dupa OMV Petrom si ExxonMobil care au anuntat in 2012 ca au descoperit cantitati uriase de gaze, acum a venit randul rusilor sa se laude cu gazele romanesti depistate in zona explorata de ei. La asemenea stire, primul gand ar putea fi: Romania devine total independenta energetic. Intr-adevar, dependenta fata de importurile din Rusia ar putea fi redusa, insa, ca un paradox, va creste influenta ruseasca asupra gazelor romanesti. In acest moment, gazele romanesti din Marea Neagra se afla sub control rusesc. Amtintim aici si de parteneriatul puternic dintre grupul austriac OMV si gigantul rus Gazprom.

In 2010, cand Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a organizat licitatii pentru concesionarea mai multor perimetre petroliere, Lukoil a castigat dreptul de explorare si exploatare in doua zone din Marea Neagra: Rapsodia Est si Trident aflate la 60-100 de kilometri de coasta. Initial, Lukoil era in parteneriat cu Vanco International, firma inregistrata in Insulele Bermude. In 2012 s-a bagat si compania romaneasca Romgaz in afacere, preluand o participatie de 10%, din care 8% de la Lukoil Overseas si 2% de la Vanco International. Imediat dupa aceea, Vanco International a devenit PanAtlantic, fiind controlata in mare parte tot de Lukoil. Acum, LUKOIL detine 72% din acordul de concesiuni, PanAtlantic Petroleum Ltd (tot rusi) 18%, iar Romgaz 10%. Practic, influenta romaneasca in consortiu este infima.

Cat de importanta este descoperirea din Marea Neagra daca sunt reale cantitatile anuntate? Foarte importanta. 30 miliarde metri cubi sunt cat consumul intregii tari pe aproape trei ani. Este o estimare doar pentru unul dintre cele doua perimetre operate de Lukoil. Pentru Trident. Apoi este a doua mare descoperire dupa cea a OMV Petrom si ExxonMobil din perimetrul Neptun, estimata la 42-84 miliarde metri cubi. In plus, Lukoil mai are un perimetru -Rapsodia Est, asupra caruia inca nu a facut niciun anunt.

Ce ar putea face Lukoil cu gazele romanesti din Marea Neagra? Teoretic, in urma exploatarii ar trebui sa le transporte pe teritoriul Romaniei. Insa aici este nevoie de un parteneriat cu transportatorul national de gaze Transgaz. Trebuie construita o conducta care sa duca pana la tarm, iar de acolo in sistemul national. Odata ajunse pe teritoriul tarii, gazele pot fi furnizate ori catre consumatori din Romania, ori la export prin punctele de interconectare cu Ungaria si Bulgaria. Aici va fi exclusiv decizia Lukoil care are toate drepturile asupra gazelor din Marea Neagra in urma concesiunii, chiar daca proprietar asupra perimetrelor este statul roman. Altfel spus, rusii sunt cei care decid soarta gazelor romanesti din Marea Neagra. Ei vor fi cei care le vor controla.

Si in cazul gazelor descoperite de OMV Petrom si ExxonMobil exista anumite semne de intrebare legate de influenta ruseasca. Aceasta din cauza unei apropieri puternice a grupului austriac OMV de rusii de la Gazprom. In primavara a fost numit sef al OMV Rainer Seele, presedinte al Camerei de comert Germania- Rusia si presedintele Consiliului de Administratie al companiei germane Wintershall in acel moment, pozitii de conducere din care a avut relatii de business foarte apropiate de Gazprom. La cateva luni de la numirea lui Seele, OMV a semnat cu Gazprom un acord pentru dublarea conductei Nord Stream care ar creste si mai mult dependenta Europei de gazele rusesti. E adevarat ca alaturi de OMV au mai semnat Shell, E.ON, BASF si Engie (fosta GDF Suez). Insa este un pact nefiresc in conditiile in care de multi ani se tot vorbeste de cautarea unor solutii care sa duca la reducerea dependentei de Rusia. In vara a mai fost semnata o intelegere importanta intre OMV si Gazprom. Potrivit memorandumului, OMV ar putea deveni partener cu compania rusa in dezvoltarea unui zacamant de petrol si gaze din Rusia, oferind in schimb alte active.

Fostul presedite Traian Basescu a atras atentia inca septembrie 2014 ca „OMV pare a lansa in politici care nu sunt in favoarea statului roman”. Traian Basescu a avertizat OMV ca va ramane partenerul Romaniei atat timp cat interesul national al tarii este „servit cu prioritate”. Comentariul sau venea in contextul in care presa internationala a speculat despre posibilitatea intrarii Gazprom in actionariatul OMV. In decembrie 2014, la ultima conferinta in calitate de presedinte, Basescu a spus ca s-a opus „vehement” la consiliul european cand s-a cerut reluarea proiectului South Stream si si-a exprimat satisfactia ca Gerhard Roiss, atunci CEO al OMV Petrom, va parasi functia anul viitor. „M-am opus vehement. South Stream e supra-sustinut de OMV pentru ca ar dori sa pompeze gazul (exploatat din Romania) prin Sotuh Stream. Asta ar face din Romania o tara dependenta de Gazprom. Romania nu poate accepta si nu isi doreste proiectul South Stream”, a spus Basescu. Ulterior, proiectul South Stream a picat, Rusia cautand alte rute spre Europa.

Relatia tot mai apropiata dintre OMV si Gazprom nu poate sa nu dea nastere asupra unor suspiciuni in privinta intereselor rusesti. Ca si in cazul gazelor descoperite de Lukoil, se pune intrebarea ce se va intampla cu cele descoperite de OMV Petrom si Exxon. Ce cantitati vor ramane pe teritoriul Romaniei si cat se va duce la export? Transportatorul national de gaze-Transgaz- a semnat, in 2014, cu Exxon si OMV Petrom, un acord de colaborare prin care compania si-a asumat proiectarea si dezvoltarea unui program de investitii de aproximativ 1,5 miliarde de euro in mai putin de patru ani. Ar trebui construita conducta pentru transportul gazelor din Marea Neagra pe teritoriul Romaniei. Si Transgaz este condusa de o persoana care este un bun cunoscator al rusilor: Petru Ion Vaduva, director general. A lucrat cativa ani la Moscova pe functii de conducere. Intre 2001 si 2002 a fost strategist global si managing director la compania financiara rusa Uralsib. Intre 1995 si 1997 a lucrat la Renaissance Capital, cea mai mare banca de investitii din Rusia, in calitate de Managing Director al Grupului de Analiza a Investitiilor de Capital in Piete Emergente.

Cert este ca Transgaz este in stadiul accesarii unei finantari nerambursabile de 956.000 USD din partea Agentiei de Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA). Banii vor fi folositi pentru un studiu de fezabilitate in vedera construirii pe portiunea romaneasca a gazoductului Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA) si conductei de transport gaze naturale Zona Tuzla-Podisor. Pe aici ar urma sa treaca gazele romanesti din Marea Neagra.

Pentru gazele romanesti exploatate, toate aceste companii trebuie sa plateasca o redeventa considerata mica in acest moment. Este intre 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Regimul redeventelor ar fi trebuit schimbat inca de anul trecut, insa Guvernul a amanat cu un an elaborarea si punerea in aplicarea a unui nou pachet legislativ. Nici pana acum nu a aparut acest nou pachet legislativ. Exista informatii potrivit carora pana la sfarsitul lunii octombrie, poate chiar zilele urmatoare, Ministerul Finantelor ar urma sa publice un proiect cu un nou sistem de fiscalizare a sectorului petrolier. Ramane de vazut care vor fi avantajele pentru companii si cat va castiga Romania fata de cat obtine acum de pe urma exploatarilor petroliere.

Mai ales ca, din informatiile noastre, lobby-ul OMV pe langa guvern si parlamentari este dublat acum de eforturile sustinute ale Lukoil pentru a obtine conditii financiare mai bune in viitorul proiect privind redeventele.

ARHIVĂ COMENTARII
Mazeta • 2015-10-14 23:00:01
Io înțeleg așa poziția HN: suntem de acord cu privatizarea tuturor resurselor de gaze și petrol ale României, dar nu către ruși. Corect?
30 9
Ielphoo • 2015-10-15 01:11:45
Nu numai corect, dar si just! Rusii nu stiu decat de trozneala, mai ales cu cei mai slabi militar decat de ei.
4 20
Mazeta • 2015-10-15 11:06:18
Păi atunci să fie trecute în caietele de licitaţii popoarele către care se pot face vânzările şi concesionările. Ori suntem golani, ori nu mai suntem!
6 0
vali47 • 2015-10-15 13:38:40
De când sunt în Rusia capitaliști potenți financiar?Trădarea trebuie căutată la Tăriceanu,care înstrăinat teritoriul dinainte de a-l obține.
0 3
2015-10-15 01:51:34
0 9
Direwolf • 2015-10-15 04:01:45
Exporta banii in Mujicia. Mehel a distrus o duzina de combinate, etc. De ce ar vrea cineva sa dea afaceri si resurse rusilor...ca ei au mai mult decat destul oricum?
2 14
yellowdog • 2015-10-15 08:44:43
nu iti ajunge cat ai carat din tara asta?
1 9
gigel de luxembourg • 2015-10-14 23:28:49
ce s-a intamplat in 89 ? nimeni nu are voie sa fie independent, ce draq
1 11
millennium • 2015-10-14 23:51:51
Hahahahaha ,pai cand pune americanul ochiul pe gaze sau petrol sigur tara aia nu mai e independenta.
20 8
Direwolf • 2015-10-15 04:03:13
Canada e cat se poate de independenta si destui isi intretin familiile datorita investitiilor americane.
4 12
Bozo • 2015-10-15 01:31:11
Indiferent cine exploateaza gaze pe teritoriul Romaniei, regulile pietei europene ne obliga sa fie comercializate pe piata libera UE. Asa ca nu rusii sunt problema ci redeventele mici pe care statul roman le-a cerut. Oricine va exploata gazul va fi obligat sa vanda pe piata. Ca sa va lamuriti, vedeti ce se intampla pe piata de electricitate unde ne-am cuplat cu ungurii, cehii, slovacii si polonezii. energia electrica romaneasca care e mai ieftina e cumparata de celilalti care dau mai putin decat pe alte piete dar mai mult decat ofera piata romaneasca. Am mai spus-o pe aici, eu as fi conservat rezervele de gaz din platforma marina pentru zile negre sau as fi cerut redevente mult mai mari decat cele actuale. Independenta energetica la sursa e o prostie in conditiile actuale cand preturile sunt extrem de mici. Acum ar trebui sa cumparam de la altii si sa investim in eficienta energetica si educarea aferenta a cetatenilor si companiilor. In felul asta limitam consumul si nevoia de energie iar cand veneau vremuri mai grele puteam incepe exploatarea resurselor interne. Numai comunistii vroiau independenta totala si cu orice pret, in economia de piata trebuie sa stii sa faci un business avantajos jucand si nu izolandu-te.
1 22
Nevermind • 2015-10-15 09:26:02
Se aplica si la gazele de sist. Este bine sa stim ce avem, dar in niciun caz sa ne apucam sa vindem ieftin si sa le consumam. Dupa cum ai zis, conservarea pentru zile negre este calea logica.
1 6
Gaz(p)RomGaz • 2015-10-15 11:45:06
De acord, mai ales ca legislatia ce va fi aplicata e cea romaneasca si UE, Lukoil nu poate sa faca ce vrea sau sa vanda gazele discretionar in afara UE. Daca va cere prea scump, nu vinde, daca va refuza sa vanda spre UE, iarasi ramane blocata (iar noi oricum pastram acele rezerve, ba chiar e mai bine ca sunt deja identificate). Lukoil are doar 2 perimetre, cele mai mici de altfel si asocierea cu americanii si romanii nu-i permit sa ascunda date sau sa ia decizii de care nu afla imediat USA sau Romania. Mie imi pare bine ca Lukoil isi risca banii si cheltuie sute de milioane de euro pentru explorare si investitii in exploatare, e bine ca nu e din bugetul Romaniei decat in mica masura. Inca ceva, foarte important, statul roman poate oricand sa nationalizeze cu plata o proprietate non-UE, mai ales ca Rusia se poate dovedi la un moment un stat aflat in conflict deschis cu UE si Bruxelles-ul nu va avea nimic de comentat. Trebuie inteles ca atat timp cat exista interese financiare rusesti importante in Romania, exista si interesul Rusiei de a nu strica prea rau relatiile cu noi, pentru ca pierderile rusesti ar fi mult superioare celor romanesti. Iar la o adica, s-ar putea ca miliardele de euro din gazele la care ravneste Lukoil sa fie mai interesante pentru Kremlin decat sustinerea financiara a unor agenti de influenta prin Basarabia sau posesia foarte costisitoare a Transnistriei. Toate aceste elemente sunt incluse in jocul geopolitic dintre Romania, Rusia si USA, in aceasta zona a M.Negre la frontiera UE si NATO.
0 3
cc • 2015-10-15 16:19:29
"Daca va cere prea scump, nu vinde, " Buuun, si daca nu vor sa vanda? Daca cer un pret asa de mare incat sa-ti convina sa cumperi gaz din Rusia? Vrei sa vezi cum stai cu gazul neexploatat (adica fara redevente) si cumperi tot de la ei? "Inca ceva, foarte important, statul roman poate oricand sa nationalizeze cu plata o proprietate non-UE" .Asta e o gluma foarte buna. Tin minte ca Hollande parca si-a pus in cap sa nationalizeze o firma si i-a trecut cand a vazut ca trebuia sa plateasca cateva ori PIB-ul Frantei. Si chiar credeti ca Lukoil are interes ca gazele din Ro sa fie exploatate?
1 0
2015-10-15 08:17:36
6 3
Radu Marin • 2015-10-15 08:48:33
Romania nu va castiga nimic. Cateva lepre de politicieni isi vor lua tainul si cam atat. Interesele tarii sant tradate zi de zi si ceas de ceas de 25 de ani. Nici nu se putea altfel intr-o tara fara popor.
0 8
un roman • 2015-10-15 11:20:00
Aici se poate vedea o lista a redeventelor pentru petrol in lume. Daca o analizam, observam ca Romania obtine mai putin decat tarile africane.. No other comment necessary. http://www.loc.gov/law/help/crude-oil-royalty-rates/index.php
0 3
Nevermind • 2015-10-15 09:23:13
2010... hmmm... Sa inteleg ca independnta energetica fata de rusi prin rusi, a fost castigata cu aportul pdlistului boc, in timp ce base conducea csat si se lua de rusi? Sustinatorii proxy stupid ai lukoil au legatura :D
6 1
Direwolf • 2015-10-15 15:18:50
securistoizi pusi pe capatuiala.
0 1
Nevermind • 2015-10-16 01:40:46
intrebare era cine i-a pus si-i controla pe cei din 2010 :D
0 0
Franz • 2015-10-15 10:10:12
Al doilea plan Valev: Ruşii ne voiau o ţară agrară, austriecii ne vor acum o sursă de energie. Fără ca nimeni să se sesizeze şi fără să existe o strategie, Transgaz a dat drumul la un proiect prin care urmează ca gazul din Marea Neagră, pe care îl vor extrage OMV şi Exxon, să plece direct în Austria. Este vorba de o conductă care se va construi de la ţărmul Mării Negre până în apropiere de Giurgiu, de unde va merge mai departe prin sudul României şi Ungaria către Austria. http://www.zf.ro/eveniment/al-doilea-plan-valev-rusii-ne-voiau-o-tara-agrara-austriecii-ne-vor-acum-o-sursa-de-energie-14841683
2 1
Trojan.H • 2015-10-15 14:06:46
;)
0 1
g01an • 2015-10-15 10:25:07
cata vreme fac afaceri legal si corect (si aici este treaba institutiilor statului sa se asigure ca este asa), nu conteaza cine face explorarea. Lukoil angajeaza romani. Cata vreme vor fi obligati sa functioneze corect, sa nu faca concurenta neloiala celorlalti producatori, sa-si faca treaba. Nu mai se comporta corect? Beliti, conform legii si retrasa licenta de explorare si data altora care vor actiona in spiritul legii... este simplu, economia de piata este chiar atat de simpla si functioneaza cata vreme exista un cadru legal just si bine pus la punct.
1 2
Direwolf • 2015-10-15 15:21:57
Take a wild guess ce vor face in Marea Neagra.
0 1
g01an • 2015-10-16 01:54:40
pai sa-si faca institutiile treaba...
0 1
Serban • 2015-10-15 15:12:21
La stirile de acest tip avem deja un comentariu in Apuseni" Muntii nostril aur poarta Noi cersim din poarta-n poarta"
0 0
ionisus • 2015-10-15 22:32:56
modalitate de a realiza independenta energetica e nationalizarea tuturor resurselor si a tuturor mijloacelor ce produc energie.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro