Complexul Energetic Oltenia nu a reusit sa finalizeze nici pana acum proiectul privind realizarea instalatiei de slam dens de la Termocentrala Turceni, chiar daca investitia, realizata cu fonduri proprii de peste 95 de milioane de euro, trebuia sa fie receptionata in 2012, informeaza publicatia gorjeana Pandurul. Potrivit acesteia, a fost facuta in septembrie, cu o intarziere de trei ani, o receptie partiala, doar pentru trei din cele patru grupuri din proiect. Contractul pentru acest proiect a fost atribuit in 2009 firmei Romelectro, societate despre care HotNews.ro a scris ca a castigat in ultimii ani numeroase contracte, de cate zeci de milioane de lei, cu CE Oltenia. Mai mult, directorii CE Oltenia insista pe langa Consiliul de Supraveghere al companiei sa aprobe un alt contract costisitor cu Romelectro, pentru modernizarea grupului 5 de la Rovinari.

  • Baietii destepti din jurul premierului

Contractul pentru investitia de la Turceni a fost atribuit in 2009, lider de asociatie fiind Romelectro, firma controlata de Viorel Gafita, care a lucrat cu Energomontaj Bucuresti in calitate de asociat. De altfel, Romelectro este actionarul majoritar al ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), o alta firma care castiga contracte pe banda rulanta la licitatiile organizate de companiile energetice de stat, mai ales la cele ale Complexului Energetic Oltenia.

Romelectro si ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA) sunt doua firme care castiga de ani buni contracte in valoare de zeci de milioane de euro pentru retehnologizare si modernizare in domeniul energiei. HotNews.ro a aratat in cateva randuri ca aceste firme fac parte din reteaua "baietilor destepti" apropiata premierului Victor Ponta. Unul din oamenii cheie din aceste firme este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament. Firma pe care o conduce, ISPE, a incheiat vreo 30 de contracte cu CE Oltenia, in doar trei ani, in perioada 2012-2015, mai ales pentru servicii de proiectare si studii. Cu cealalta companie, Romelectro, CE Oltenia a incheiat 10 contracte, insa sunt si cele mai mari, de ordinul zecilor de milioane de lei, fiind pe partea de modernizare si retehnologizare.

  • Proiect nefinalizat

Potrivit Pandurul.ro, lucrarea de 95 de milioane de euro trebuia sa fie finalizata inca de acum trei ani, insa nu a fost finalizata, deoarece mai trebuie realizata instalatia la grupul numarul 7 al termocentralei. "Contractul initial, in 2009, cand s-a demarat a fost pentru 4 grupuri. Toate receptiile pe care le-am facut se refera la trei grupuri, 3, 4 si 5, care sunt in exploatare. Grupul 6 este retras din 2005-2006 pentru modernizare, nu s-a mai facut modernizarea si impreuna cu JBIC, banca Japoniei, care a acordat creditul de 200 de milioane de euro, au fost de acord ca cea de-a 4-a desulfurare sa se faca la grupul 7, care este intr-o reparatie planificata acum la Turceni si va iesi la sfarsitul lunii noiembrie. Facand treaba aceasta, se face si pentru instalatia de slam dens, unde antreprenor este Romelectro, ca sa se monteze de pe proiectul initial de la grupul 6 la grupul 7 care va fi grup in exploatare si in functiune la Turceni. Grupul 6 nu exista. Pentru blocul 7, receptia, inclusiv cu finalizarea garantiilor care initial erau pana la 30 a 9-a 2015 a fost de acord si antreprenorul sa se duca in 2016. Lucrarea pentru toate 4 grupurile trebuia terminata initial la sfarsitul lunii decembrie 2012, cand s-a terminat programul de conformare", a declarat Ioan Pisc, seful Termocentralei Turceni, citat de Pandurul.

  • Urmeaza si alte contracte

Aceeasi Romelectro ar urma sa se ocupe si de modernizarea grupului 5 de la Rovinari, la care costurile sunt estimate la peste 140 de milioane de euro. Lucrarea a fost impartita in mai multe contracte. Deja primele doua au fost atribuite firmei Romelectro. Una de 48,98 milioane de lei, fara TVA, a fost castigata anul trecut, fara surprize, de Romelectro, contractul fiind atribuit pe 21 noiembrie 2014. Contractul vizeaza "Reabilitarea si modernizarea blocului nr. 5 de 330 MW, pe lignit " Reabilitare si modernizare electrofiltre blocului nr.5 Rovinari". Al doilea, de 63,36 milioane de lei, fara TVA, a fost atribuit anul acesta pe 25 iunie, obiectul contractului fiind "Servicii de conceptie si de asistenta tehnica cu furnizare de echipament pentru reabilitarea si modernizarea instalatiei de ardere a cazanului nr.5 al SE Rovinari".

Insa, al doilea contract a fost atribuit fara a avea avizul Consiliului de Supraveghere al companiei. Potrivit unor surse HotNews.ro, unii membri ai Consiliului de Supraveghere se opun proiectului de reabilitare a grupului 5 de la Rovinari deoarece nu este rentabil in actualele conditii de piata. Un studiu de fezabilitate in privinta acestui proiect ar fi fost realizat in urma cu 7 ani, insa atunci piata energiei era diferita de acum, concurenta fiind mult mai redusa. In plus nu exista nicio o strategie energetica actualizata care sa arate tendintele pietei pe urmatorii 20 ani. Cu toate acestea, directorii CE Oltenia, in special directorul general Laurentiu Ciurel, insista pentru demararea acestui proiect.

Laurentiu Ciurel este inculpat, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova, in dosarul Turceni-Rovinari. In acest dosar, procurorii DNA il acuza de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata. Faptele pentru care este acuzat s-au petrecut in perioada 2007-2008 cand detinea functia de director de investitii la Complexul Energetic Rovinari, ulterior de director general al aceleiasi companii. In 2012, Complexul Energetic Rovinari s-a unit cu Complexul Energetic Turceni si Complexul Energetic Craiova, formand Complexul Energetic Oltenia, condus acum de Laurentiu Dan Ciurel. Important de mentionat este ca dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa Complexul Energetic Oltenia nu vrea sa se constituie parte civila. Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general. Insa cata vreme Laurentiu Ciurel ramane in functie, este greu de crezut ca CE Oltenia va putea sa se constituie parte civila impotriva sa.

Citeste si: