Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a lansat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Targu Jiu, o serie de amenintari la adresa Fiscului. Totul a pornit de la unele date ale ANAF potrivit carora a fost demarata procedura de executare silita a companiei, din cauza unor restante la bugete. Publicarea acestor date a starnit nemultumirea lui Ciurel, acesta cerandu-i ministrului energiei Andrei Gerea sa intervina la seful ANAF. In ce ar putea consta aceasta interventie este neclar, insa Ciurel a spus ca probabil cei de la ANAF vor fi trasi la raspundere pentru faptul ca au indraznit sa trimita somatii de plata catre CE Oltenia. Mai mult, Ciurel sustine ca Gerea l-a sfatuit sa dea in judecata ANAF.

Laurentiu Ciurel pleaca de la CEOFoto: AGERPRES

Declaratiile lui Ciurel pot fi asimilate unor presiuni facute asupra ANAF din partea unui contribuabil. Tot presiuni ar fi si daca ministrul energiei chiar ar cere tragerea la raspundere a unor persoane din cadrul ANAF pentru emiterea unor somatii de plata. Ciurel crede insa altceva.

  • UPDATE HotNews.ro i-a solicitat lui Laurentiu Ciurel un punct de vedere asupra acestor aspecte, solicitand sa explice presiunile asupra ANAF. Raspunsul lui Ciurel, via sms, a fost urmatorul: "Ati dat drumul cu bunastinta unor informatii complet false. Dat dv (n.red.???)puteam fi pusi in situatia de a pierde milioane de euro. Norocul este ca nu va mai ia nimeni in serios. Asta pana in momentul cand o sa aflam din cine stie ce stenograme la comanda cui scrieti. Iar Jiul e mai curat ca Dambovita, si sigur mai destept. Asa comentez". Precizam ca HotNews.ro a fost prima publicatie care a scris despre somatiile ANAF.

"Am scris ministrului si acesta va avea o discutie, acolo, la ANAF. Poate sa fie o simpla greseala, poate sa fie un act de rea credinta. ANAF nu e de capul ei, nu e ANRE, ci este o institutie in subordinea cuiva. Si, probabil ca zilele astea va fi tras la raspundere cel care a emis hartia, acea somatie primita de mine marti dupa-amiaza, pentru sume platite de CEO cu doua, trei saptamani inainte", a spus Ciurel citat de gorj-domino.ro.

"Ne vom indrepta impotriva unei institutii, nu unei persoane. Pentru orice fel de prejudiciu ne vom indrepta impotriva ANAF. Chiar am fost sfatuit sa fac treaba asta, mi s-a cerut sa fac asta. Mi-au cerut cei din minister", a mai spus Ciurel, potrivit Digi 24.

Ciurel nu s-a limitat doar la amenintari, catalogandu-i pe cei de la ANAF ca mincinosi. "Nu v-am facut mincinosi pe dumneavostra, ci pe cei care au dat informatiile, pe aia de la site-ul oficial(n.r. al ANAF), pe aia i-am facut".

Laurentiu Ciurel sustine ca cifrele ANAF ar putea aduce prejudicii companiei deoarece s-au sesizat multe banci, acestea cerand mai multe garantii pentru imprumuturile acordate. "Am vorbit cu domnul ministru Gerea care mi-a transmis ca in cursul zilei va discuta cu seful ANAF despre situatia creata si vom vedea ulterior cine se face vinovat de datele publicate. Ieri (n. red. marti) am avut la usa si la telefon zece banci care mi-au spus ca vor retrage liniile de finantare daca avem conturile blocate, ne-au cerut mai multe asigurari si garantii (...) Daca vom ajunge in aceasta situatie, de a da bancilor mai multe garantii, vom solicita ANAF sa ne achite prejudiciul creat", a spus Ciurel potrivit ziarului Gorjeanul.

  • Taxa pe stalp trebuia platita pana pe 25 septembrie, nu pana la sfarsitul anului

Laurentiu Ciurel spune ca are doar o datorie de 10,7 milioane de lei, reprezentand asa-zisa "taxa pe stalp". Insa Ciurel nu o percepe ca pe o restanta, chiar daca, potrivit prevederilor legale, aceasta trebuia platita pana la data de 25 septembrie. Potrivit HG nr. 421/2014, acest impozit pe constructii speciale se plateste anual, in doua rate, prima pana pe 25 mai, iar a doua pana pe 25 septembrie. Ciurel considera insa ca poate plati pana la sfarsitul anului.

ANAF a trimis companiei o somatie de plata. Ciurel spune ca aceasta a ajuns la companie pe 20 octombrie, chiar daca era datata 6 octombrie, sustinand ca a fost trimisa ca urmare a scandalului legat de datoriile CE Oltenia. "Intr-adevar marti dupa-amiaza mi-a venit somatia asta, dar nu am luat-o in considerare pentru ca mi-a dat directorul Laurentiu Ciobotarica hartie care arata ca am platit. ANAF ma someaza pentru sume pe care le-am platit. Astia pe care ne face somatie sunt inventati acum. Sunt niste sume trecute pe care noi le-am platit cu 2-3 saptamani inainte. Cand am inceput sa dam telefoane a venit adresa asta. Ceea ce ne-au somat sa platim in 6 octombrie am platit pe 28, 29 si 30 septembrie. Somatia a venit prima data miercuri, pe care cred ca au emis-o in urma scandalului", a mai spus Ciurel, potrivit ziarului Pandurul.

  • Stergeri de datorii?

In cadrul conferintei, Ciurel a vorbit si despre anumite intelegeri cu ministerul finantelor pentru stingerea unor datorii. Nu este clar in ce masura acestea s-ar incadra la ajutor de stat, deoarece nu a oferit prea multe amanunte. Insa, spune ca exista aceste intelegeri. "In iulie am avut o intelegere, cum am avut si anul trecut cu ministrul Darius Valcov (fost ministru al Finantelor), am avut si anul acesta o intelegere cu Ministerul Finantelor Publice, pentru ca urmau sa fie capitalizate primariile debitoare la noi cu bani pentru combustibil si puteam sa facem niste stingeri de datorii istorice prin compensare la bugetul de stat; ne-au lasat cu niste datorii cu banii pe jumatate de luna. Noi platim la bugetul de stat ceva in genul de 50 milioane lei pe luna, au fost 20 de milioane ca sa pot compensa cu Timisoara si cu Arad. Asta a fost acea intarziere de care a stiut toata lumea, nu se pune problema sa fi avut datorii la bugetul de stat. Acum ei spun ca avem taxa de stalp neplatita; ea se plateste de doua ori pe an incepand din ianuarie pana in martie si din septembrie pana la sfarsitul anului", a spus Ciurel.

Directorul general al CE Oltenia mai afirma ca atacurile din ultima vreme nu sunt intamplatoare. De altfel, crede ca CE Oltenia are tot felul de dusmani: ba adversari politici care doresc raul premierului Victor Ponta, ba organizatii ecologiste, ori alte companii sau presa. "Vorbeam mai devreme cu domnul ministru Gerea, care imi spunea ca nu sunt intamplatoare aceste lucruri, care au culminat ieri cu un comunicat al ANAF. (...) Poate sa fie politic, atac la premier, stiti penalul lui Ponta pe care-l tine la complex si l-a terminat, l-a dus pe pierdere. Dar poate sa fie cu totul si cu totul altceva si fac acum legatura cu procesele tot mai dese si intense pe care le avem cu organizatiile ecologiste si sa fie o lupta pentru piata. (...)A urmat o serie de stiri ca cea mai neprofitabila companie de stat este Complexul Energetic Oltenia. A culminat cu un comunicat dat de ANAF ca suntem aproape de blocarea conturilor pentru ca nu avem datoriile platite la bugetul de stat. Am trimis un comunicat in care aratam o foarte recenta certificare ca nu avem nicio creanta la dansii. Poate sa fie doar o lupta pentru piata, dar dusa cu alte arme decat suntem obisnuiti", a mai spus directorul general al CE Oltenia.

HotNews.ro a aratat marti, 20 octombrie, ca CE Oltenia a inregistrat datorii restante mari la stat in prima jumatate a anului 2015, de aproape 25 milioane de lei in total, motiv pentru care fiscul a inceput procedura de executare silita, potrivit datelor publicate pe site-ul ANAF. Cele mai mari restante erau la bugetul asigurarilor sociale, aceastea depasind 14,5 milioane de lei la data de 30 iunie 2015. De asemenea, obligatiile restante la bugetul de stat erau de 5,7 milioane de lei, la bugetul asigurarilor de sanatate de 4 milioane de lei, iar la bugetul asigurarilor de somaj de 572 mii lei. Imediat dupa aparitia acestei stiri, CE Oltenia a transmis un comunicat de presa prin care sustinea ca nu a fost niciodata in situatia de a fi executata silit de ANAF. Potrivit unui comunicat al CE Oltenia, datele din site-ul ANAF sunt neactualizate si nu corespund cu cele din evidentele fiscale ale companiei. CE Oltenia mai sustine ca la data de 24 septembrie avea zero datorii la stat.In schimb, reprezentantii ANAF au declarat pentru HotNews.ro ca in prezent exista o alta somatie de plata emisa pentru datorii de circa 10,7 milioane lei. Reprezentantii ANAF au mai spus ca pe site-ul ANAF nu e nicio greseala deoarece acolo este prezentata Lista contribuabililor mari care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat la data de 30.06.2015. In acel moment, datoriile erau reale, fiind emisa si o somatie de plata. Reprezetantii ANAF au mai precizat ca somatia de plata este parte a executarii silite, ceea ce inseamna cu atat mai mult ca pe site nu este nicio greseala.

HotNews.ro a mai citat si dintr-un raport al Ministerului Finantelor care a aratat ca anul trecut CE Oltenia a inregistrat cele mai mari pierderi dintre companiile de stat, aproape 700 de milioane de lei.

Directorul general al CE Oltenia, Laurentiu Ciurel, este trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova, fiind acuzat de procurorii DNA ca a prejudiciat compania cu 2,7 milioane de lei.

Directorul general Laurentiu Ciurel este inculpat, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova, in dosarul Turceni-Rovinari. In acest dosar, procurorii DNA il acuza de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata. Faptele pentru care este acuzat s-au petrecut in perioada 2007-2008 cand detinea functia de director de investitii la Complexul Energetic Rovinari, ulterior de director general al aceleiasi companii. In 2012, Complexul Energetic Rovinari s-a unit cu Complexul Energetic Turceni si Complexul Energetic Craiova, formand Complexul Energetic Oltenia, condus acum de Laurentiu Dan Ciurel. Important de mentionat este ca dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa Complexul Energetic Oltenia nu vrea sa se constituie parte civila. Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general. Insa cata vreme Laurentiu Ciurel ramane in functie, este greu de crezut ca CE Oltenia va putea sa se constituie parte civila impotriva sa. Trebuie mentionat ca, in acest caz, ANAF s-a constituit parte civila.

Citeste si: