Fredom House, Centrul Roman de Politici Europene si Expert Forum il acuza pe ministrul interimar al energiei Andrei Gerea ca incearca arbitrar in activitatea companiei Electrica, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. A incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii Consiliului de Administratie, se mai arata intr-un comunicat al celor trei ONG-uri.

"Andrei Gerea a incercat sa-i aduca "la ordine" pe membrii CA. A incercat sa intervina arbitrar in activitatea companiei, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. In fine, a incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii CA", se arata in comunicat.

Intrucat a esuat, azi (n.red. marti) a pus in practica un plan indirect: a propus cresterea numarului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea incearca sa-si numeasca oameni in CA al Electrica si sa puna astfel, post-mortem, mana pe bani. Un guvern mort care inca mai face mizerii, mai arata cele trei ONG-uri

Potrivit acestora, BERD (actionar minoritar) a propus astazi ca cei numiti in viitorul CA sa respecte criterii de profesionalism si integritate, dar propunerea a fost respinsa de minister. Suntem in situatia in care bancile straine se ingrijesc mai mult de participatiile statului roman decat ministrii romani.

"Acest caz e mai mult decat despre Electrica. Companiile de stat reprezinta inca un sector urias in Romania, iar cele mai multe sunt capusate. Indiferent daca vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decapusate. Trebuie sa adopte management modern si practici etice solide. Daca Romania da semnalul ca nu-si tine angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele iesiri pe bursa pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani in companiile romanesti? Iar fara investitii sectorul energetic si companiile de stat in general se vor scufunda in datorii. In acest context, nu este vorba doar despre capusarea unei companii de stat, ci despre iresponsabilitatea unui ministru demisionar. Solicitam viitorului guvern sa opreasca acest proces. Sa renunte la schimbarea componentei CA. Sa revina la numarul de 5 membri pentru CA iar, daca nu este posibil, sa numeasca membrii suplimentari prin selectie deschisa, cautand profesionisti integri", se precizeaza in comunicat.

Acesta arata ca "am asistat astazi la un abuz care arata ca politicienii nu au inteles nimic din evenimentele ultimelor zile"

Oamenii cer responsabilitate, depolitizare si profesionalism.

Anul trecut, Romania a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reusit sa stranga 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice sa functioneze si pe viitor la standarde cel putin rezonabile si pentru a se dezvolta. Pentru a atrage increderea investitorilor, Romania a promis managament profesionist si urmarirea performantei. Guvernul (Ministerul Energiei) a numit dupa procedura, pe criterii de competenta, membrii in Consiliul de Administratie, noii actionari au numit persoane cu experienta in domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeana. Noul Consiliul de Administratie a propus proceduri de etica si responsabilitate, a oprit investitii inutile facute doar pentru a se incasa comisioane si a incercat sa faca din Electrica o companie rentabila.

Acest comunicat a fost transmis dupa ce Ministerul Energiei, in calitate de actionar principal, si alti actionari minoritari privati, au aprobat, in sedinta AGA din 10 noiembrie, modificarea structurii Consiliului de Administratie al Electrica, dar si demararea negocierilor cu Fondul Proprietatea (FP) in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele companiei de distributie. Actiunile detinute de FP la patru filiale, reprezentand 22% de la fiecare, ar urma sa fie cumparate cu banii obtinuti de Electrica din privatizare si care ar trebui folositi pentru investitii. Reamintim ca de cateva luni, Ministerul Energiei condus pana acum de Andrei Gerea (ALDE) este acuzat de membrii Consiliului de Administratie ca incearca politizarea managementului. Practic, pe ultima suta de metri, ALDE incearca sa-si impuna oamenii in management, potrivit unor surse din sectorul energetic.

Pentru mai multe amanunte citeste: