Ministrul interimar al energiei Andrei Gerea considera ca ONG-urile care l-au acuzat de abuz asupra Electrica "au cazut in plasa unor indivizi" care au raspandit informatii neadevarate. "Nu putem tolera incercarile de a sprijini crearea unei noi generatii de baieti destepti care vizeaza un nou tip de capusare a companiilor de stat sau a banilor actionarilor", a precizat Gerea printr-un comunicat de presa. Reamintim ca marti, in plin proces de schimbare a Guvernului, ministerul condus de Gerea a demarat schimbarea Consiliului de Administratie de la Electrica. Trei ONG-uri l-au acuzat apoi de abuzuri asupra Electrica.

Comunicatul lui Gerea

"Cu privire la acuzatiile care au fost diseminate in spatiul public in legatura cu solicitarea Ministerului Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri de a creste numarul administratorilor Electrica de la 5 la 7, facem urmatoarele precizari:

Ne manifestam regretul ca unele ONG-uri au picat in plasa unor indivizi care sub spectrul pierderii unor privilegii si beneficii nesustinute de prestatia lor si pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimtite, a unor indivizi care, sub masca depolitizarii, au raspandit informatii neadevarate despre situatia de la Electrica.

Nu putem tolera incercarile de a sprijini crearea unei noi generatii de baieti destepti care vizeaza un nou tip de capusare a companiilor de stat sau a banilor actionarilor. Propunerea Ministerului de crestere a numarului de membri a fost validata de peste 70% dintre cei prezenti in AGA, statul roman nedetinand majoritatea in companie!! Propunerea venita din partea Ministerului de crestere a numarului de membri AGA de la 5 la 7, a avut in vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial si al pregarii tehnice, lipsa acestora ducand la sincope evidente in activitatea societatii.

Probabil ca am suparat foarte tare pentru ca nu am acceptat o majorare a indemnizatiilor cu 50%, de la 2000 la 3000 euro/luna sau introducerea unor noi comisioane pentru participarile la sedintele de CA sau la comitetele consultative de cate 1000 euro/ sedinta!

Care sunt "performantele" companiei pentru care se solicitau aceste majorari? Din investitiile angajate, pana la 30.08.2015, societatile din grupul Electrica au realizat investitii de 279.285 mii lei, adica cca 32 % din investitiile angajate pentru intreg anul 2015 ( cca 20% din planul asumat prin IPO) si propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanta cu 94%! Lasam la latitudinea celor interesati sa traga concluziile.

In aceste conditii, ne putem intreba ce interese au oare cei care sunt deranjati de pozitia ministerului fata de imperativitatea indeplinirii obligatiilor asumate prin Prospectul de IPO, efectuarea cheltuielilor de mentenanta pentru siguranta retelelor din segmentul de distributie, in asa fel incat situatii de genul celor de la Carei, cand mii de oameni au ramas in bezna in mijlocul iernii, sa nu se mai repete sau fata de necesitatea introducerii unor criterii de performanta pentru activitatea CA si a agrearii unui plan de management cu tinte si termene precise de indeplinire?

Afirmand inca o data ca principiile care ne-au calauzit in activitatea noastra au fost urmarirea interesului statului roman, transparenta deciziilor, respectul fata de toti investorii, securitatea retelei energetice si calitatea serviciilor oferite cetatenilor, stam la dispozitia celor interesati cu documente care sa stabileasca, fara dubiu, adevarul celor sustinute de noi".

Premierul interimar Sorin Cimpeanu i-a cerut miercuri lui Andrei Gerea sa clarifice problemele aparute la Electrica, in urma luarii unor decizii scandaloase in Adunarea Generala a Actionarilor din 10 noiembrie. "Domnul ministru Gerea, am inteles ca avem o problema cu Electrica. Va rog sa clarificati aceasta problema printr-un comunicat de presa", a spus Cimpeanu catre Gerea.

Ministerul Energiei, in calitate de actionar principal, si alti actionari minoritari privati, au aprobat, in sedinta AGA din 10 noiembrie, modificarea structurii Consiliului de Administratie al Electrica, dar si demararea negocierilor cu Fondul Proprietatea (FP) in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele companiei de distributie. Actiunile detinute de FP la patru filiale, reprezentand 22% de la fiecare, ar urma sa fie cumparate cu banii obtinuti de Electrica din privatizare si care ar trebui folositi pentru investitii. Reamintim ca de cateva luni, Ministerul Energiei condus pana acum de Andrei Gerea (ALDE) este acuzat de membrii Consiliului de Administratie ca incearca politizarea managementului. Practic, pe ultima suta de metri, ALDE incearca sa-si impuna oamenii in management, potrivit unor surse din sectorul energetic, potrivit unor surse HotNews.ro.

Fredom House, Centrul Roman de Politici Europene si Expert Forum l-au acuzat pe ministrul interimar al energiei Andrei Gerea ca incearca arbitrar in activitatea companiei Electrica, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. A incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii Consiliului de Administratie, se mai arata intr-un comunicat al celor trei ONG-uri.

"Andrei Gerea a incercat sa-i aduca "la ordine" pe membrii CA. A incercat sa intervina arbitrar in activitatea companiei, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. In fine, a incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii CA", se arata in comunicat.

Intrucat a esuat, azi (n.red. marti) a pus in practica un plan indirect: a propus cresterea numarului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea incearca sa-si numeasca oameni in CA al Electrica si sa puna astfel, post-mortem, mana pe bani. Un guvern mort care inca mai face mizerii, mai arata cele trei ONG-uri.

Pentru mai multe amanunte citeste: