Consiliul de Administratie al Romgaz a decis continuarea relatiilor contractuale cu Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), anunta compania producatoare de gaze. Decizia a fost luata in urma primirii din partea ELCEN a unei propuneri de program de stingere a datoriei restante inregistrate fata de ROMGAZ, conditie necesara si obligatorie pentru continuarea relatiilor contractuale dintre cele doua companii. Astfel, Romgaz va continua sa livreze gaze necesare productiei de energie termica prin semnarea unui nou contract pentru o perioada de o luna.

Pana in data de 15 decembrie 2015 urmeaza sa se incheie o conventie de esalonare a datoriilor restante, conditie obligatorie pentru continuarea furnizarii de gaze naturale. Datoria ELCEN catre Romgaz este de peste 300 de milioane de lei.

Potrivit Romgaz, s-au analizat consecintele sociale ale unei decizii de intrerupere a relatiilor contractuale si a fost luata in considerare aprobarea de catre Consiliul General al Primariei Bucuresti a unui imprumut in vederea finantarii cheltuielilor curente pentru asigurarea aprovizionarii cu energie termica de la RADET, vazand astfel posibilitatea crearii unui flux financiar inclusiv pentru plata gazelor.

Compania a luat la cunostinta dificultatile financiare cu care se confrunta Electrocentrale Bucuresti S.A., cauzate, la randul lor, de un client in dificultate financiara, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice RADET Bucuresti. Consideram ca toate partile trebuie sa faca eforturi majore pentru a nu se mai ajunge la blocaje financiare precum cel de fata.

Reamintim ca saptamana trecuta Consiliul de Administratie al Romgaz a decis sa opreasca livrarea de gaze catre producatorul de energie termica Elcen din cauza neplatii datoriilor, incepand cu 16 noimebrie.

Elcen nu a mai platit gazele naturale de foarte multe luni, bazandu-se pe bunavointa Romgaz de a prelungi furnizarea pe datorie. Si aceasta in conditiile in care si Elcen si Romgaz au acelasi actionar majoritar: Ministerul Energiei. Insa, la Romgaz, mai exista si alti actionari minoritari, unul dintre ei fiind Fondul Proprietatea, care nu agreeaza ideea ca producatrul de gaze sa acumuleze creante. La alti furnizori de gaze nu poate apela tot din cauza datoriilor. Elcen are o datorie de peste 360 milioane de lei catre Romgaz. Insa si Elcen are recuperat o creanta de peste 3,6 miliarde de lei de la furnizorul de apa calda si caldura RADET.