Gazprom a oprit miercuri livrarile de gaze in Ucraina pana cand Kievul va face o noua plata in avans, a anuntat compania rusa citata de Reuters. Gazprom a avertizat ca exista "riscuri serioase" pentru tranzitul gazelor rusesti catre Europa (via Ucraina) in aceasta iarna.

Gazprom, companie de stat la ordinele lui PutinFoto: Gazprom

Nu este prima oara cand compania de stat Gazprom, "bratul energetic" al Kremlinului, provoaca o criza a aprovizionarii gazelor in Ucraina. S-a mai intamplat si in 2014, cand situatia s-a rezolvat in cele din urma, dar in amintirea Europei ramane criza majora din 2009. Atunci, oprirea livrarii de gaze prin conductele din Ucraina a afectat 18 state europene, producand disfunctii majore in tari precum Polonia, Slovacia, Cehia.

Gazprom acuza acum Ucraina de comportament economic incorect si sustine ca e indreptatita sa opreasca furnizarea gazelor chiar la inceputul iernii. Rusia raspunde astfel si crizei electricitatii din Crimeea, peninsula anexata ilegal de Rusia fiind lasata in intuneric de cateva zile in urma unor evenimente neclare.