Razboiul austro-ungar pentru compania energetica Mol a intrat intr-o noua etapa, saptamana aceasta, scrie Financial Times, preluat de Rador. Mai intai, OMV - grup energetic partial detinut de statul austriac, a anuntat ca intenteaza actiune judiciara impotriva tintei sale ungare Mol, pentru a elimina piedicile otravite care blocheaza propunerea de fuziune. Mol a raspuns prin oferta de constituire a unei vaste retele de gazoducte pentru Europa centrala, care l-ar putea include pe pradatorul sau si eventual i-ar putea suplimenta valoarea.

Ideea este de a reuni activele din domeniul transmisiei, din Austria, Serbia, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Romania si Bulgaria, precum si Ungaria, intr-o singura companie. Aceasta ar cumula aproape 27.000 de km de conducte, devenind a treia retea ca marime din Europa. Ar fi totodata cotata la bursa ca o entitate separata, fiecare partener detinand 10-20%, Mol argumentand ca astfel ar valora mult mai mult decat daca activele raman in proprietate individuala.

Mai mult, merge in directia campaniei UE de diminuare a controlului generatorilor de electricitate asupra retelelor de transmisie si distributie, despre care Bruxelles-ul crede ca impiedica competitia. De fapt, Bruxelles-ul a salutat ieri propunerea.

Necazul este ca toate aceste cuvinte frumoase ascund cu greu faptul ca insailarea unei astfel de initiative nu va fi simpla si probabil va dura multi ani, scrie Financial Times. OMV are de ce sa fie sceptica privind sansele de succes ale Mol. Astfel, va continua probabil sa se lupte in instantele ungare si la Bruxelles pentru anularea barierelor de protectie ridicate de Budapesta in jurul Mol.

Nici acest lucru nu va fi usor. in Ungaria, exista inca profunde suspiciuni privitor la cei care se afla realmente in spatele tentativei, avand in vedere relatiile apropiate dintre OMV, guvernul austriac si Rusia. UE este clar de partea OMV referitor la anularea barierelor protectioniste, dar si ea ar trebui sa fie nelinistita.

In recenta sa directiva a energiei, Bruxelles-ul insista asupra principiului reciprocitatii in investitiile energetice, in special in sistemele de transmisie, in mare masura din cauza nelinistilor privind intentiile Rusiei si rolul acesteia de furnizor dominant de gaze naturale pentru Europa.

Este greu de vazut un rezultat clar al bataliei pentru Mol. S-ar putea ca UE sa fie silita sa actioneze ca instanta de ultim recurs. Chiar si atunci, va trebui sa sacrifice un principiu. S-ar putea sa sustina campania OMV de doborare a barierelor protectioniste ale Ungariei, fara a-si face griji in privinta rusilor. Sau ar putea recunoaste, cum s-a intamplat in atatea alte ocazii, dreptul unui stat membru de a-si proteja interesele nationale cu costul prea-scumpei sale filosofii a economiei de piata.