Liderii Congresului american au convenit sa elimine interdictia veche de 40 de ani care viza exporturile de petrol, o miscare considerata imposibila in urma cu doar cateva luni si care reflecta schimbarile generate de boomul industriei petroliere in SUA, scrie The Wall Street Journal.

Aceasta masura se afla in centrul unui pachet anuntat de liderii republicani marti noaptea si care vizeaza cheltuielile si legislatia fiscala. Democratii nu au confirmat inca acordul, care are nevoie de aprobarea Camerei si a Senatului si de semnatura lui Barack Obama.

In cazul in care se ajunge la promulgarea legii, se va anula interdictia exporturilor de petrol, o prioritate pentru republicani si industria de profil, dar se vor promova si o serie de masuri de sustinere a energiei regenerabile cerute de democrati.

Mai mult de zece companii, printre care Continental Resources si ConocoPhillips, fac lobby de peste doi ani pentru anularea interdictiei, argumentand ca in acest fel se vor elimina distorsiunile pietei, se va stimula economia americana si va spori securitatea nationala a SUA.