Scandal incredibil la SMART SA, societate detinuta de Transelectrica: Directorul general, un controversat om de afaceri, nu a permis desfasurarea unei sedinte AGA, chiar daca a intervenit si Politia

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 17 decembrie 2015, 16:42 Economie | Energie


Retea Transelectrica
Foto: Transelectrica.ro
Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport "Smart", companie controlata de Transelectrica, se afla in mijlocul unui scandal greu de imaginat, potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro. Pe scurt, Transelectrica, in calitate de actionar majoritar cu peste 70% din participatii, a convocat o sedinta AGA pentru 14 decembrie, avand ca principal punct pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administratie. Stiind ca schimbarea administratorilor poate duce la demiterea sa, directorul general, Constantin Dumitru Iacov, nu a permis desfasurarea sedintei nici macar in situatia in care a fost chemata Politia. La a doua convocare, pe 15 decembrie, nu a permis desfasurarea votului, chiar daca Transelectrica adusese si un executor judecatoresc. Iacov, apropiat de PSD, a fost impus de guvernarea Ponta in conducerea SMART SA, chiar daca este un personaj foarte controversat, fost patron al clubului de fotbal FC National si cu o condamnare penala mai veche.

Informatiile legate de scandalul de la SMART SA au fost confirmate de Transelectrica, in urma unui solicitari transmise de HotNews.ro. De la inceput trebuie precizat ca SMART SA este o societate cu o miza extrem de importanta, avand in vedere ca gestioneaza toate contractele de mentenanta ale Transelectrica. Tot ce inseamna menentanta retelei de transport al energiei intra in sarcina SMART SA.
 • Povestea scandalului de la SMART SA
"Informatiile sunt reale. In data de 14 decembrie 2014, chiar si cu interventia Politiei, si contrar practicilor celor doua societati (SMART SA si CNTEE Transelectrica SA) in legatura cu transmiterea mandatelor pentru tinerea sedintelor, sedinta nu s-a putut tine, persoanei imputernicite de reprezentantul legal al CNTEE Transelectrica nefiindu-i permisa exprimarea votului companiei in legatura cu punctele ce se regaseau pe ordinea de zi a sedintei AGA convocata de Consiliul de Administratie al SMART SA. Facem din nou precizarea ca la filiala SMART SA, compania noastra detine peste 70% din actiuni, si implicit si din drepturile de vot", au raspuns reprezentantii Transelectrica.

Intrebati cum este posibil ca directorul general sa blocheze desfasurarea AGA, reprezentantii Transelectrica au spus ca acesta a fost imputernicit de catre Consiliul de Administratie al SMART sa prezideze sedintele actionarilor. Aceasta in conditiile in care Iacov este si membru al Consiliului de Administratie.

"Directorul General al SMART SA, care este si membru al  Consiliului de Administratie al SMART SA, a fost imputernicit de catre Consiliul de Administratie al SMART SA sa prezideze sedintele Adunarii Generale a Actionarilor SMART SA din datele de 14 decembrie 2015, respectiv 15 decembrie 2015. In aceste conditii directorul general al SMART SA, in calitate de presedinte de sedinta, invocand articolului 125 alin. 3 din Legea societatilor nr. 31/1990, in contradictie cu practica de pana la acest moment, nu a permis persoanei imputernicite de catre reprezentatul legal al CNTEE Transelectrica SA sa exprime votul actionarului majoritar in conformitate cu mandatul acordat de catre Directoratul CNTEE Transelectrica SA, in calitate de reprezentant legal al companiei, pentru punctele ce se aflau pe ordinea de zi. Articolul 125 alin. 3 din Legea 31/1990 prevede ca procurile vor fi depuse in original cu 48 de ore inainte de adunare sau in termenul prevazut de actul constitutiv, sub sanctiunea pierderii exercitiului dreptului de vot in acea adunare. Actul constitutiv al SMART SA nu prevede niciun termen de depunere al procurilor. Desfasurarea sedintei a fost consemnata de catre un executor judecatoresc la solicitarea CNTEE Transelectrica SA", au explicat cei de la Transelectrica.

La a doua convocare, pe 15 decembrie, Iacov a refuzat deschiderea sedintei si supunerea la vot a punctelor aflate pe ordinea de zi. "Mai mult, la a doua convocare a sedintei in data de 15 decembrie 2015, in prezenta Directoratului CNTEE Transelectrica, reprezentatul legal al companiei, Directorul General al SMART SA, imputernicit de catre Consiliul de Administratie al SMART SA sa prezideze sedintele Adunarii Generale a Actionarilor SMART SA, fara nicio justificare reala si temeinica, in calitate de presedinte de sedinta, a refuzat deschiderea sedintei, si supunerea la vot a punctelor aflate pe ordinea de zi, desi Directoratul CNTEE Transelectrica SA, in calitate de reprezentant legal al companiei, putea exprima votul direct prin reprezentantii legali (prin prezenta chiar a membrilor Directoratului companiei CNTEE Transelectrica SA) pentru punctele aflate pe ordinea de zi.  In aceasta situatie nu exista nicio prevedere legala cu privire la vreo obligatie a acestuia de a comunica anterior sedintei felul in care va vota. Si de aceasta data la sedinta a participat, la solicitarea CNTEE Transelectrica SA, un executor judecatoresc, care a consemnat desfasurarea sedintei", au povestit reprezentantii Transelectrica.
 • De ce nu reuseste sa schimbe Transelectrica un director care abuzeaza de functie?
In sedinta actionarilor ar fi trebuit votate mai multe puncte care aveau legatura cu schimbarea Consiliului de Administratie: Revocarea actualilor membri ai Consiliului de Administratie; Numirea membrilor provizorii ai Smart SA; Stabilirea duratei contractului de mandat al membrilor provizorii; Aprobarea contractului de administratie cadru si Stabilirea indemnizatiei fixe a membrilor provizorii. Actualul Consiliu de Administratie este impus politic din perioada guvernarii Ponta si il sustine pe Iacov la conducerea societatii. Doar un nou Consiliu de Administratie ar putea decide demiterea lui Iacov. Iar Consiliul de Administratie poate fi schimbat doar in urma unei sedinte AGA. De data aceasta, actionarii nu au putut desfasura sedinta, fiind impiedicati de Iacov, insa urmeaza o noua convocare pentru data de 10 februarie 2016. Poate atunci actionarii vor putea sa si voteze.

"Desi solicitarea CNTEE Transelectrica SA, actionar majoritar al SMART SA, a fost facuta cu respectarea tuturor prevederilor legale si a termenelor de depunere, Consiliul de Administratie al SMART SA, cu incalcarea obligatiilor legale, si fara nicio justificare reala, nu a completat ordinea de zi conform solicitarii. In schimb Consiliul de Administratie al SMART SA a decis convocarea unei noi sedinte a Adunarii Generale a Actionarilor pentru data de 10 februarie 2016 ce va avea pe ordinea de zi numirea unor noi membri ai Consiliului de Administratie al SMART SA in conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Conform prevederilor legale in vigoare CNTEE Transelectrica SA, nu poate decat, din nou, sa solicite completarea ordinii de zi si sa propuna si alti candidati, termenul de 10 februarie 2016, pentru tinerea Adunarii Generale neputand fi insa schimbat", au spus reprezentantii Transelectrica.
 • Conducerea controversata a SMART SA
Constantin Dumitru Iacov este un om de afaceri cu o avere uriasa. Potrivit unei declaratii de avere din 2014, este proprietarul a circa 50 de terenuri agricole si sase terenuri intravilane, din care trei in Bucuresti, doua in Buftea (Ilfov) si unul in Sacele (Brasov). Mai detine si doua case de vacanta in Ilfov si Brasov, un apartament in Bucuresti si doua spatii comerciale in Bucuresti. Este si posesorul unei motociclete Harley Davidson, unui cvadriciclu Bombardier, unui motoryacht Sealin T60 si unui autoturism Aston Martin. Detine o colectie de ceasuri de 800.000 euro. In 2014 a declarat conturi bancare de 3,8 milioane de euro si 2,9 milioane de lei. In plus era actionar la mai multe societati:  Antrepriza Constructii Montaj Industrial, FC Progresul Bucuresti, Polvital Invest si Conban. De asemnea, figureaza cu imprumuturi de multe milioane de lei acordate unor societati si persoane fizice: Terra Construct Group (220.000 lei), Terra Activ Invest (265.765 lei), Antrepriza Constructii Montaj Industrial (5,6 milioane lei), FC Progresul Bucuresti (1,16 milioane lei), Florin Trifan (5 milioane euro), Marius Gavril Zaharia (845.000 euro) si Spartacus Tudor Napoleon Iacov (400.000 euro).

Este fostul patron al FC National si a fost implicat in mai multe scandaluri din fotbal. In 2000 a fost condamnat la 6 luni de inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni, fiind acuzat de violare de domiciliu, distrugere si lovire, potrivit unui articol din 2006 din  Ziua, preluat de 9am.ro. Este apropiat al PSD, numele sau fiind vechiulat pentru o candidatura la Primaria Sectorului 1.

In directoratul SMART SA mai este o persoana controversata, Liviu Petrache, directorul Directiei Mentenanta si Dezvoltare din cadrul societatii. Acesta a fost trimis zilele trecute in judecata de catre procurorii DNA pentru trafic de influenta. "In ceea ce priveste activitatea dlui. Liviu Petrache in cadrul SMART SA, precizam ca nu este de competenta Directoratului CNTEE Transelectrica SA stabilirea politicii de ocupare a fortei de munca, aceasta fiind de competenta conducerii executive a Smart SA. Mai mult, competenta luarii deciziilor de administrare si a deciziilor de conducere ale societatii si raspunderea, in conditiile legii, pentru efectele acestora revine Consiliului de Administratie si directorilor, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. 1 al OUG nr. 109/2011", au raspuns reprezentantii Transelectrica, intrebati de HotNews.ro de ce mai este pastrat in functie in conditiile in care are probleme cu justitia.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10783 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  incredibil! (Joi, 17 decembrie 2015, 16:49)

  ..13 [utilizator]

  Nightmare!
 • +12 (12 voturi)    
  Tipic PSD (Joi, 17 decembrie 2015, 16:51)

  liviul2006 [utilizator]

  pun penali, in oricare dintre sensurile cuvantului, in orice loc.

  Daca cei care sunt in PSD au un pic de miere peste oala de... cei apropiati PSD-ului nu mai au nici macar acel strat subtire de miere...
  • +6 (6 voturi)    
   e obligatoriu cazierul la angajare (Joi, 17 decembrie 2015, 17:14)

   mnicku [anonim] i-a raspuns lui liviul2006

   mai ales in functii de conducere. De ce a fost ignorat aceasta cerinta obligatorie

   Intrebarea e cum au numit in functie un condamnat penal???????

   Nu inteleg de ce e atit de greu demiterea infractorului . Actionarul majoritar poate decide ca sedinta AGA sa se desfasoare la sediul sau si in acea sedinta se demite actuala conducere . Punct
 • +5 (5 voturi)    
  Dinastia sa mai curete DNA-ul. (Joi, 17 decembrie 2015, 17:08)

  ouyang [utilizator]

  Astia sunt baronii intangibili de 20 de ani. Genul de oameni ca Niculae care-si cresc cartite prin servicii si institutii. Astia tin tara la pamant. Nu-i satura dumnezo de hrapareti ce sunt. Face vreunul vreo racheta spatiala, masini electrice, hyperloop, ceva? Au vreo viziune, un tel, o cifra de atins macar? Nimic. Singurul ideal e sa bage in matze mai mult si mai mult pana crapa. Sa speram ca le vine randul.
 • +3 (3 voturi)    
  Mafia PSD (Joi, 17 decembrie 2015, 17:16)

  Marian [anonim]

  Cele 90 de miliarde de euro datorii ale statului roman iată ca se pot regăsi în averile unora ca acest Iacov, care aduce aminte de un iacubov și alții ca el. Vine 2016 an electoral. Nu mai votați nici un partid care deja a fost la guvernare. Este una din puținele noastre arme de a lupta împotriva hoților.
 • +2 (2 voturi)    
  Urmele porcariilor pesediste.... (Joi, 17 decembrie 2015, 17:41)

  gigiN [utilizator]

  ....din "epoca de aur"=ponta vor mai fi vizibile inca mult timp !!
 • +4 (4 voturi)    
  Smart si Electrica Serv (Joi, 17 decembrie 2015, 17:47)

  gigtic [utilizator]

  Smart si Electrica Serv, cei doi paraziti creeati de nastase si tariceanu in 2001 si 2005 pentru a capusa Transelectrica, respectiv Electrica Distributie. Toate lucrarile de intretinere si reparatii trebuie facute prin ei, logistica trebuie inchiriata de la ei, achizitiile se fac prin ei......aici e o buna parte din facturile noastre de energie.....
  • 0 (0 voturi)    
   Sigur (Joi, 25 februarie 2016, 14:48)

   John [anonim] i-a raspuns lui gigtic

   Probabil ca asa e, sigur e ca la Transelectrica si Electrica , unde la un electrician in tura ii revin 3 hartogari care imping aerul prin birouri ce nu s-a pomenit, pe niste salarii si bonusuri ce iar nu s-a mai pomenit; la astia precis e cea mai mare parte din facturile noastre de energie, in tarifele de transport si distributie care sunt mult supradimensionate.
 • +5 (5 voturi)    
  Cum să rămână PSD fără borcanul cu miere? (Joi, 17 decembrie 2015, 18:05)

  mircea [anonim]

  Așa-i toată România.O feudă a PSD și îndepărtarea din funcții a lacheilor PSD va fi greoaie,dar este necesară și acută.Dacă Guvernul Cioloș vrea să reușească trebuie să schimbe toți factorii de decizie din Societățile cu capital de stat și imputarea tuturor hoțiilor făcute.Se va vedea că economia subterană a fost majoritar în societățile comerciale cu capital de stat controlate de PSD.Sumele datorate bugetului de stat de către acestea sunt din cauza furturilor fără nici-o jenă și fereală.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by