Falimentul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu reprezinta o optiune pentru Ministerul Energiei, deoarece ar atrage dupa sine probleme sociale "uriase" si ar putea afecta siguranta energetica nationala, a declarat luni, la Petrosani, ministrul de resort Victor Grigorescu.

Victor Grigorescu, ministrul energieiFoto: AGERPRES

"Un lucru vreau sa afirm cu tarie si aceasta este o afirmatie pe care o facem in numele Ministerului Energiei: pentru noi falimentul nu este o optiune. Pentru ca acest fapt atrage probleme sociale uriase si pune in discutie siguranta energetica. Si pana la urma demonstreaza incapacitatea noastra de a gestiona o situatie complexa, de a ne apara interesele economice si sociale. Cred ca suntem datori cu totii sa depunem eforturi pentru a preveni disparitia Complexului Energetic Hunedoara", a spus ministrul Energiei intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

El a aratat ca locurile de munca si siguranta energetica nationala reprezinta prioritati ale ministerului si a subliniat necesitatea luarii unor decizii corecte in ceea ce priveste CEH.

"Complexul, in situatia in care se afla acum, este intr-un punct extrem de dificil si orice intarziere sau ezitare sau incapacitate de a face pasii corecti poate sa duca la o situatie extrem de complicata, ca sa nu-i spunem dezastru. Prioritatea pentru noi sunt locurile de munca, cu tot ce inseamna acest lucru", a mai spus Grigorescu.

Ministrul a sustinut ca CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei si popriri pe toate conturile, ceea ce creeaza o presiune imediata asupra capacitatii de plata.

In opinia ministrului Energiei, printre cauzele care au contribuit la situatia financiara dificila in care a ajuns CEH se afla politizarea, coruptia si risipa, iar acestea trebuie "curmate fara drept de apel".

Grigorescu s-a aratat convins ca exista solutii pentru salvarea CEH, fiind nevoie de profesionalism si de actiune energica.

"Convingerea noastra, dupa aceasta zi, este ca exista niste solutii. (...) Cred ca, pana la urma, singurul lucru cu care venim aici este profesionalismul nostru. Si atunci ne ocupam sa punem lucrurile in succesiunea corecta. Sa ne ferim de orice fel de alte lucruri. De exemplu, de ceea ce inseamna politizare - cred ca acest aspect nu mai este astazi de actualitate, coruptie si risipa. Aceste trei lucruri, care se afla intre cauzele situatiei in care se gaseste Complexul astazi, trebuie curmate fara drept de apel. Nu cred ca fara o actiune energica in zona asta se poate obtine un rezultat corect", a spus Victor Vlad Grigorescu.

Ministrul Energiei s-a aflat luni in Valea Jiului, unde a avut intalniri cu administratia si sindicatele de la CEH si a coborat in Mina Lupeni.