Guvernul a hotarat ca pentru 2016, cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, sa fie de 12,15% din consumul final brut de energie electrica. Desi este mai mare decat cea pentru 2015, cand a fost de 11,9%, cota pentru 2016 nu duce la majorarea facturii la energie.

"Acest nivel al cotei obligatorii pentru 2016 mentine impactul in factura consumatorului la nivelul utilizat in 2015, de circa 35 lei/MWh, netransferand costuri nejustificate in factura", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, in cazul in care se iau in calcul si acordurile pentru exceptare emise pana la sfarsitul anului 2015 (circa 7000 GWh) si ale anului 2016 (circa 1000 GWh, suplimentar fata de anul 2015), impactul certificatelor verzi in factura consumatorilor finali de energie electrica neexceptati (populatie si IMM-uri) va inregistra o crestere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are in vedere atingerea obiectivului national privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie in consumul final brut de energie si a fost stabilit in baza scenariilor transmise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vanzarii de certificate verzi de catre producatorii de energie electrica din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise.