Compania Enel va respecta decizia Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind plata unei amenzi de 13.000 lei si va modifica acel tip de clauza care impune penalitati in cazul contractelor destinate clientilor rezidentiali pe piata libera, se arata intr-un comunicat al Enel. Potrivit acestui, ar fi necesara o decizie ANPC care sa aplice aceasta regula tuturor furnizorilor care activeaza pe piata concurentiala de pentru clientii rezidentiali.

Reamintim ca Enel Energie Muntenia a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cu 13.000 de lei din cauza ca le impunea consumatorilor care doreau sa denunte unilateral contractul de furnizare a energiei sa plateasca 400 de lei pentru fiecare luna pentru care opereaza denuntarea.

Enel sustine ca acea clauza se aplica doar in cazul contractelor incheiate pe piata libera, nu si clientilor casnici de pe piata reglementata. "Clauza considerata de catre ANPC agresiva, nu abuziva, asa cum a fost preluat gresit in unele materiale, se refera strict la contractele incheiate pe piata libera cu clienti persoane fizice. Aceste clauze nu se aplica si nici nu sunt incluse in contractele standard incheiate cu clientii casnici de pe piata reglementata (piata la care se raporteaza peste 90% din clientii nostri casnici)", se arata in comunicatul Enel.

Penalitatea la care face referire comunicatul ANPC reflecta costurile aditionale pe care compania Enel Energie Muntenia le-ar putea avea daca clientul rezidential pe piata libera decide sa inceteze acest contract inainte de termen. Principiul reciprocitatii se aplica, iar in aceste contracte de pe piata concurentiala exista aceeasi penalitate pentru furnizor, daca acesta decide sa inceteze contractul inainte de termen, mai precizeaza Enel.

Amintim ca o asociatie de proprietari din Voluntari s-a plans de existenta unor clauze abuzive in contractul standard de furnizare a energiei electrice: in cazul in care consumatorii doreau sa denunte anticipat contractele, acestia trebuiau sa notifice cu 30 de zile inainte si sa plateasca celeilalte parti suma de 400 de lei pentru fiecare luna pentru care opereaza denuntarea contractului, a aratat ANPC.