Transgaz va beneficia de un sprijin financiar din partea Uniunii Europene de pana la 179 de milioane de euro pentru constructia segmentului romanesc al unui gazoduct ce va conecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria (BRUA), informeaza Comisia Europeana. Aceasta conexiune este esentiala deoarece va permite aprovizionarea pietei europene cu gaze naturale, inclusiv gaz natural lichefiat, din regiunea caspica, se arata intr-un comunicat al CE.

Statele membre UE au aprobat marti, 19 ianuarie, propunerea Comisiei Europene de a investi 217 milioane de euro in 15 proiectele transeuropene din domeniul infrastructurii energetice. Aceste proiecte au fost selectate in urma celui de-al doilea apel pentru propuneri publicat in data de 30 iunie 2015. In cadrul Mecanismului de interconectare a Europei au fost alocate peste 5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii energetice transeuropene in perioada 2014-2020.

Alte 14 proiecte de infrastructura energetica din 12 state membre UE si Turcia vor beneficia de o finantare totala de aproximativ 38 de milioane de euro in cadrul Mecanismului de interconectare a Europei.

"Vizam acele regiuni din Europa care au cea mai mare nevoie de astfel de proiecte. Datorita acestor finantari vom putea asigura aprovizionarea cu gaze naturale si integrarea deplina a pietei energetice europene. Modernizarea retelelor noastre energetice trebuie sa continue, pentru conectarea tuturor tarilor izolate la piata europeana a energiei. Retelele moderne de energie sunt, de asemenea, cruciale pentru utilizarea eficienta a resurselor noastre energetice si, prin urmare, cheia pentru a ne atinge obiectivele climatice", a declarat Comisarul european pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Canete.

Nu este singura finantare de care beneficiaza Transgaz in vederea construirii gazoductului BRUA. In august 2015, Agentia de Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA) a anuntat ca va acorda companiei Transgaz o financtare nerambursabila de 956.000 dolari in vederea realizarii unui studiu de fezabilitate privind construirea portiunii romanesti a gazoductului BRUA si conductei de transport gaze naturale Zona Tuzla-Podisor.