Ministrul rus al Afacerilor externe, Serghei Lavrov, efectueaza luni un scurt turneu in Golful Persic in care va vizita Emiratele Arabe Unite si Oman, scrie agentia de presa Tass.

Principalele subiecte ale vizitei care se incheie in 3 februarie vizeaza situatia din regiune, Siria si pretul petrolului.

Discutiile legate de cotatia petrolului, in cadere libera incepand din vara anului trecut, vor viza "reducerea volatilitatii, asigurarea unui nivel corect al preturilor pentru hidrocarburi si gasirea unei balante stabile intre cerere si oferta", potrivit unui comunicat al ministerului rus de Externe.

O reuniune a tarilor membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol ar putea avea loc in februarie, in incercarea de a se ajunge la un acord privind reducerea productiei cu 5%.

Rusia este puternic afectata de caderea cotatiei petrolului, in conditiile in care exporturile de hidrocarburi ii asigura majoritatea veniturilor bugetare.

Saptamana trecuta, ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a spus ca Arabia Saudita a propus ca tarile producatoare de petrol sa reduca livrarile cu pana la 5% fiecare pentru a sprijini cotatiile slabe ale titeiului.

Asta s-ar traduce printr-o scadere cu circa 500.000 barili/ zi a furnizarilor rusesti.