Transelectrica a incheiat, intre 2009 si 2013, mai multe contracte care ridica suspiciuni, iar angajatii au beneficiat in aceeasi perioada, in baza contractului colectiv de munca, de sporuri, indemnizatii si alte beneficii in valoare totala de peste 300 de milioane de lei, se arata intr-un raport al Corpului de Control din august 2014, potrivit Agerpres.

Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmarire penala.

Unul dintre aspectele urmarite in timpul controlului a fost achizitionarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic National. Sistemul a fost achizitionat la un pret de peste 7 milioane de lei fara TVA si a fost utilizat incepand cu 1 septembrie 2012. In urma controlului s-a constatat ca sistemul DAMAS nu identifica operatiunile de tranzit de energie electrica si nu permite participantilor la piata de energie sa notifice la Dispeceratul Energetic National operatiunile de tranzit, desi aceasta era o cerinta prevazuta in specificatiile tehnice. In aceasta situatie, participantii la piata de energie electrica din Romania trimit in continuare notificari prin e-mail, si nu prin sistemul DAMAS.

Corpul de Control al premierului a depistat unele nereguli si in ceea ce priveste declararea la Dispecerul Energetic National a tranzactiilor transfrontaliere cu energie electrica, tot ca urmare a unor deficiente in functionarea sistemelor informatice.

De asemenea, in urma unor verificari prin sondaj s-a constatat ca reprezentantii Transelectrica au avut deficiente in exercitarea atributiilor de serviciu in legatura cu verificarea si confirmarea tranzactiilor transfrontaliere cu energie realizate de trei societati. In urma nerespectarii procedurilor, Transelectrica nu ar fi facturat celor trei societati contravaloarea unor servicii prestate, prejudiciul fiind estimat la peste 2 milioane de lei.

Un alt aspect mentionat in raport este excesul de sporuri, indemnizatii, beneficii si alte avantaje banesti acordate personalului societatii in perioada 2009-2013, in baza contractului colectiv de munca. Este vorba despre 20 de sporuri si indemnizatii, la care se adauga 23 de adaosuri si alte beneficii, suma totala alocata pentru plata lor in perioada vizata fiind de aproape 312 milioane de lei.

Raportul mentioneaza si un posibil caz de conflict de interese, in care s-ar fi aflat Adrian Baicusi, fost director general al Transelectrica din ianuarie 2009 pana in noiembrie 2010. In perioada in care a detinut functia de director general al Transelectrica, Baicusi Adrian a reprezentat compania la incheierea unor contracte cu societatea Siemens SRL Bucuresti, societate in cadrul careia a ocupat functia de director general pana la data de 30 septembrie 2008. Intre cele doua societati au fost incheiate, in perioada respectiva, trei contracte de furnizare in valoare totala de peste 32 de milioane de euro, precum si un act aditional care majora un contract cu 735.000 de lei. Potrivit raportului Corpului de Control al premierului, semnarea de catre Baicusi a unor contracte cu o societate cu care s-a aflat in raporturi de munca inainte de a prelua conducerea Transelectrica poate reprezenta o situatie de conflict de interese.