Furnizorii de energie electrica din Romania sustin ca se confrunta cu dificultati din cauza lipsei de decizie a autoritatilor, care, mai mult, recurg la interpretari diferite ale reglementarilor legislative. Reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) spun ca nu este clar cand si cum se aplica prevederile HG 495/2014 privind acordarea unui ajutor de stat marilor consumatori de energie electrica, prin exceptarea de la plata pana la 85% a certificatelor verzi.

Reprezentantii AFEER au solicitat sa comunice de urgenta interpretarea oficiala a prevederilor HG nr. 495/2014, referitoare la momentul aplicarii acordurilor de exceptare la plata a certificatelor verzi (CV) pentru marii consumatori de energie electrica, emise pe parcursul anului 2015. "Daca, pana cel tarziu la mijlocul lunii februarie, nu se vine cu o precizare clara privind momentul aplicarii acordurilor, furnizorii clientilor, care beneficiaza de exceptare, se vor afla in cateva situatii extrem de nefavorabile acestora", se arata intr-un comunicat al AFEER. Potrivit acestuia, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a informat ca exceptarea este valabila de la data emiterii acordului pentru consumator. In schimb, Ministerul Economiei a precizat, printr-o informare catre presa, ca se acorda exceptarea pentru intreg anul 2015.

In cazul in care ar fi luata in considerare informarea ANRE, s-ar putea ajunge in situatia achizitionarii unui numar mai mare de certificate verzi, iar clientul cu acord de exceptare sa refuze plata surplusului, considerand valabila comunicarea Ministerului Economiei, sustine AFEER. Sau ar mai putea exista situatia achizitionarii de certificate verzi conform infomarii Ministerului Energiei, dar furnizorul sa fie sanctionat de catre ANRE pentru neindeplinirea cotei obligatorii privind achizitia de CV-uri.

"De aceea este absolut necesara pozitia Ministerului Economiei cu privire la momentul aplicarii acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015, astfel incat furnizorii sa poata evita riscurile de reglementare. Avem nevoie de o interpretare clara a legislatiei, sa stim exact de cand si cum se aplica acordurile de exceptare", a declarat Ion Lungu, presedinte AFEER.

AFEER solicita ca, pe viitor, sa se asigure ca reglementarile secundare vor reflecta cat mai clar legislatia primara si ca o vor transpune in practica fara a lasa loc de interpretari. "Sunt o serie de lucruri insuficient de clar definite in legislatia primara, iar actorii din piata se asteapta ca reglementarile secundare sa fie clare, sa nu mai lase loc la interpretari", a mai spus Lungu.

Ministerul Economiei a transmis la inceputul lui decembrie preseio lista cu 37 de companii beneficiare de ajutorul de stat prin HG 495/2014. Printre ele se afla si Lafarge Ciment Romania SA, compania condusa pana de curand de Costin Grigore Borc, pana sa fie numit ministru al economiei. HotNews.ro a aratat prin articolul "Razboiul preturilor la energia electrica" ca IMM-urile trebuie sa plateasca facturi la energie mai mari, suportand schema de sprijin pentru marii consumatori.

Cele 37 de companii beneficiare: Brikston Constructions Solutions SA, SC Messer Romania Gaz SRL, TMK Artrom SA, TMK Resita SA, SC Elsid SA, Stirom SA, Silcotub SA, SC Alum SA, SC Alro SA, Vimetco Extrusion SRL, SC Lafarge Ciment Romania SA, ArcelorMittal Galati SA, Carpat Cement Holding SA, ArcelorMittal Hunedoara SA, Rompetrol Rafinare SA, SC OMV Petrom SA (Rafinaria Petrobrazi), Chimcomplex Borzesti, Saint Gobain Glass Romania SRL, Azomures SA, Celco SA, SC Romcarbon SA, STG Steel SRL, Greentech SA, Greenfiber International SA, Kastamonu Romania SA, Linde Gaz Romania (Puncte de lucru Galati si Rm-Valcea), Carmeuse Holding SRL si Cieh Soda Romania.

Pentru Lafarge, intervalul privind cuantumul ajutorului de stat este intre 1 si 2 milioane de euro. Insa valorile cele mai mari sunt pentru Alro SA cu un cuantum intre 10 si 30 de milioane de euro si ArcelorMittal cu 5 pana la 10 milioane de euro. De altfel, cele doua companii, Alro si ArcelorMittal, sunt cele care au facut un lobby foarte puternic pentru acest ajutor de stat.

Acestea nu sunt singurele companii care vor beneficia de schema de sprijin, urmand sa fie date avize si pentru altele in cursul anului viitor. Cantitatea de energie estimata a fi exceptata de la achizitionarea de certificate verzi pentru anul 2015 este de circa 7 TWh, iar pentru 2016 se estimeaza inca 1 TWh, potrivit Ministerului Economiei.

Decizia privind instituirea unei scheme de ajutor de stat prin exceptarea marilor consumatori de energie electrica de la plata pana la 85% a certificatelor verzi a fost luata in 2014 de catre Guvernul Ponta. Cei mai mari consumatori, cei industriali, nu mai sunt obligati sa plateasca o mare parte din certificate verzi. Insa, cineva trebuia sa le plateasca, fiind estimata o suma de vreo 750 de milioane euro in zece ani. Asa s-a ajuns ca aceasta povara sa fie transferata asupra celorlalti consumatori.

Comisia Europeana a fost de acord cu acest ajutor de stat, insa in anumite conditii. Beneficiarii trebuie sa faca investitii in eficienta energetica, sa prezinte dovada realizarii lor, iar Ministerul Economiei, cel care gestioneaza ajutorul, sa faca analiza dosarelor si sa le aprobe. Insa, exista informatii potrivit carora acesti beneficiari nu sunt verificati daca au realizat sau nu investitiile, asa cum sustin cand depun cererile de exceptare.