Arabia Saudita, Rusia, Qatarul si Venezuela au convenit marti, la capatul unei reuniuni care a avut loc la Doha, sa isi inghete productia la nivelul din ianuarie, a anuntat ministrul qatarez al Energiei, citat de AFP. "Pentru a stabiliza pietele de petrol, cele patru tari au convenit sa inghete productia la nivelul lunii ianuarie, cu conditia ca si ceilalti mari producatori sa faca la fel", a declarat Mohammed Saleh al-Sada.

Sonda petrolFoto: Flickr

Piata nu a reactionat insa pozitiv dupa acest anunt, deoarece se astepta la o reducere, si nu la o inghetare a productiei, in momentul in care oferta atinge noi recorduri.

UPDATE Irakul este si el pregatit sa inghete productia la nivelul din ianuarie daca se ajunge la o intelegere intre tarile OPEC si non-OPEC, a declarat Reuters o sursa din ministerul petrolului. "Irakul este alaturi de orice decizie ce contribuie la sustinerea preturilor petrolului", a spus sursa.

Qatarezul Mohammed Saleh al-Sada a declarat ca in perioada urmatoare vor avea loc contacte "intensive" intre producatori, membri sau nu ai OPEC, si a subliniat ca initiativa urmareste "stabilizarea pietei, nu doar in interesul producatorilor si exportatorilor de petrol, dar si al economiei mondiale".

Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Nouaimi, a afirmat ca este vorba despre "inceputul unui proces pe care il vom evalua in lunile urmatoare pentru a decide daca alte masuri vor fi necesare pentru stabilizarea pietei".

"Nu ne dorim variatii importante ale preturilor. Nu dorim sa reducem oferta. Vrem sa raspundem cererii si sa stabilizam preturile" pe pietele internationale, a subliniat ministrul saudit.

Iranul anuntase deja ca nu intentioneaza sa isi reduca productia, dar s-a declarat deschis pentru discutii, in conditiile in care ministrii iranian, irakian si venezuelan al Petrolului se vor intalnit miercuri la Teheran.