Arabia Saudita nu este pregatita sa isi reduca productia de petrol pentru sustinerea preturilor, afectate de excesul de oferta de pe piete, a declarat joi ministrul saudit pentru Afaceri externe, citat de AFP.

Sonda petrolFoto: Flickr

Adel al-Jubeir a afirmat ca preturile petrolului, care au pierdut 70% din valoare incepand cu jumatatea anului 2014, "vor fi determinate de cerere si oferta si de fortele pietei".

Regatul saudit - care, impreuna cu Rusia, sunt primii producatori de titei din lume - "isi va apara cota de piata, am mai spus-o", a subliniat el.

Arabia Saudita si Rusia anuntasera marti, dupa o reuniune la Doha cu Venezuela si Qatar, ca au cazut de acord s inghete, in anumite conditii, productia de petrol la nivelele din ianuarie.

Cotatia petrolului evolua in crestere joi, la o zi dupa afirmatiile incurajatoare ale Iranului, care s-a declarat pregatit sa coopereze cu acordul de la Doha.

"Daca alti producatori doresc sa limiteze sau cad de acord sa inghete (...), acest lucru poate avea impact pe piete dar Arabia Saudita nu este pregatita sa isi reduca productia", a comentat Jubeir, reafirmand politica petroliera urmata de Riad de peste un an si jumatate.

La presiunea Arabiei Saudite, lider in cadrul OPEC, tarile din cartel au decis in noiembrie 2014 sa nu isi reduca productia pentru a sustine preturile. Supraabundenta ofertei a provocat o spirala descendenta a cotatiilor, care au atins minimul ultimilor 13 ani.