Forumul Atomic Roman (ROMATOM), asociatia industriei nucleare din Romania, isi exprima dezacordul cu privire la declaratiile presedintelui Autoritatii Nationale de Rreglementare in domeniu Energiei, Nicolae Havrilet. Acesta a afirmat in cadrul unei conferinte ca energia nucleara este "foarte periculoasa" si "foarte scumpa". "Daca energia nucleara are viitor, atunci noi nu", a mai spus Havrilet. Romatom respinge aceste afirmatii, spunand ca in Romania, energia nucleara este si sigura, si ieftina.

Romatom considera ca aceste declaratii sunt in contradictie cu rolul primordial al ANRE- reglementarea si asigurarea unui cadru legal echidistant si nediscriminatoriu aplicabil intregului sector energetic. Romatom considera ca afirmatiile nu au fost insotite de argumente, fapte sau date.

"Declaratiile presedintelui ANRE, discriminatorii si incorecte, incalca prevederile "Codului de conduita etica si profesionala a personalului si a membrilor Comitetului de reglementare din ANRE", referindu-ne printre altele doar la Art. 5, pct. b) profesionalismul, pct c) impartialitatea si nediscriminarea si d) independenta", afirma Romatom.

Potrivit asociatiei, in Romania, exista autoritati nationale, competente in domeniul nuclear, care exercita atributiile de reglementare, autorizare si control prevazute de lege privind securitatea si siguranta nucleara- Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare. Centrala de la Cernavoda are nu mai putin de 53 de avize si autorizatii de functionare emise in conditiile legii de diferite autoritati nationale si locale. Industria nucleara este supusa inspectiilor si evaluarilor de securitate nucleara de catre organisme internationale precum: Agentia Internationala pentru Energia Atomica si EURATOM, Organizatia Mondiala a Operatorilor de Centrale Nucleare (WANO). Aceste organisme interne si internationale, prin evaluarile independente, realizate frecvent, au confirmat nivelul de excelenta la care opereaza centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda, cele doua unitati ale acesteia fiind clasate printre primele unitati nucleare din lume, mai arata Romatom.

In ceea ce priveste afirmatia ca energia nucleara este scumpa, Romatom precizeaza ca este sursa pe care ANRE o utilizeaza pentru formarea cosului energetic pentru segmentul reglementat de piata, in vederea mentinerii unui pret stabil pentru consumatorul final. Astfel, energia nucleara fiind o sursa ieftina. Mentionarea costurilor de dezafectare a instalatiilor la finele duratei de viata ca element cu impact major asupra pretului energiei produse de centrala de la Cernavoda este total eronata. Nuclearelectrica este singurul producator din Romania care si-a internalizat costul de dezafectare si depozitare finala a deseurilor radioactive, contribuind cu 2 ¬/MWh la fondul constituit in acest scop si gestionat de Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, mai precizeaza Romatom.