Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a infiintat Comitetul de Coordonare pentru activitatea miniera, care sa analizeze starea actuala a sectorului resurselor energetice minerale: carbune si uraniu. Cu aceasta ocazie, Victor Grigorescu i-a criticat pe cei care "arunca dezinformari pe toate drumurile", spunand ca se intentioneaza inchiderea mineritului. "O mina nu se inchide cand vrea unul sau altul, iar destinul unui sector vital pentru siguranta energetica nu se decide prin emisiunui TV", a spus Grigorescu pe pagina sa de Facebook.

Comitetul va propune masuri de eficientizare si reorganizare, in scopul asigurarii cererii de resurse energetice necesare atingerii obiectivelor de securitate energetica, competitivitate si durabilitate ale Romaniei, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Comitetul, coordonat de secretarul de stat in ministerul Energiei doamna Corina Popescu, are in componenta specialisti din cadrul ministerului si din fiecare subsector de activitate, reprezentanti ai companiilor de profil, ai mediului academic, patronate si sindicate reprezentative.

"Sectorul minier are nevoie de cele mai bune masuri de redresare si reorganizare pentru a putea mentine un mix energetic echilibrat in Sistemul Energetic National. Avem nevoie de masuri urgente si viabile pentru ca acest sector sa supravietuiasca, iar specialistii din Comitetul de Coordonare au sarcina sa identifice cat mai repede aceste solutii, tinand cont de realitatea cu care se confrunta sectorul si de contextul international", a declarat Corina Popescu, secretar de stat in ministerul Energiei.

Prima intalnire a Comitetului de Coordonare pentru activitatea miniera va avea loc in cursul saptamanii viitoare. In urma acestei intalniri se vor stabili pasii pentru realizarea obiectivelor propuse.

"Cand vine vorba despre sectorul minier din Romania, aud mereu aceeasi mantra: Cineva (nu e clar cine) vrea sa desfiinteze mineritul, sa inchida minele si sa lase oamenii pe drumuri. E greu sa raspunzi oamenilor suparati, care au lucrat in intreprinderi impinse catre dezastru financiar, ca desi nu e vina lor, ei sunt cei care platesc mereu pretul nepriceperii si a relelor intentii. Dar e usor sa raspunzi celor care arunca dezinformari pe toate drumurile, de la inaltimea unui pretins profesionalism. Unde ati fost pana acum domnilor? De ce nu exista nici o politica limpede pe care statul sa si-o asume atunci cand vine vorba de minerit? Am decis infiintarea Comitetului de Coordonare pentru Activitatea Miniera, cu scopul de a analiza starea actuala a sectorului resurselor energetice minerale - carbune si uraniu. O mina nu se inchide cand vrea unul sau altul, iar destinul unui sector vital pentru siguranta energetica nu se decide prin emisiunui TV. E timpul unor concluzii clare, trase de specialisti care isi pot dovedi profesionalismul si care sunt capabili sa isi asume raspunderea pentru decizii. Transparenta nu presupune timp petrecut in spatiul public, ci mai ales sa iei decizii si sa le fundamentezi just. Va asigur totodata ca actiunile pro-integritate pe care le sustin in companiile de stat nu se vor opri in urma acestor atacuri publice, ci vor continua la aceeasi intensitate", a spus ministrul energiei pe pagina sa de Facebook.