Pe o piata cu un consum in crestere, carbunele ocupa un loc de prim plan, a declarat ministrul energiei, Victor Grigorescu, pe pagina sa de Facebook. "Cei care afirma ca importurile reprezinta sursa problemelor pentru sectorul carbonifer nu si-au facut temele", a spus Grigorescu. Acesta a precizat ca Romania este exportator net de energie catre pietele din regiune.

"Vreau sa remarc trei aspecte concludente pentru sistemul energetic national:

1. Suntem exportatori neti de energie catre pietele din regiune. In 2015, am exportat peste 10% din productie. Avem un sistem energetic national capabil de performanta, pe care ne putem baza.

2. In jur de 30% din energia pe care o consumam provine din termocentrale (carbune). Carbunele este esential pentru continuitatea aprovizionarii cu energie a Romaniei.

3. Ma bucur ca biomasa isi gaseste un loc intre sursele potentiale de energie, chiar daca ponderea este inca mica.

Vom publica periodic date despre sistemul energetic national, pentru o corecta informare, atat a specialistilor, cat si a celor pasionati de energie. La baza deciziilor noastre trebuie sa stea, inainte de orice, o evaluare corecta si profesionista a situatiei", a spus Ministrul Energiei.

Grigorescu a precizat ca fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei un document care cuprinde date despre productia, consumul si exportul de energie din ultimii trei ani. Statisticile despre ponderea diverselor surse de productie in mixul energetic national sunt clare: productia de energie electrica din carbune este importanta. La fel de relevante sunt si cifrele despre cum arata productia de energie in sezonul rece. Intregul document poate fi accesat pe pagina Ministerului Energiei.